NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii păşcăneni susţin campania “Nu agresaţi cadrele medicale”

Săptămâna trecută a fost lansată Campania Naţională “Nu agresaţi cadrele medicale”, ce îşi propune adoptarea unui act legislativ care să apere cadrele medicale şi să descurajeze violenţa de orice natură.

 

Plecând de la aceasta, reporterii Actualitatea TV au încercat să afle dacă medicii păşcăneni se confruntă cu astfel de tratamente din partea pacienţilor. Conform purtătorului de cuvânt al unităţii spitaliceşti, personalul medical din cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe este agresat verbal, aproape zilnic, de către pacienţii care au nevoie de serviciile lor, dar care nu reprezintă o urgenţă şi se plâng că aşteaptă mult pe hol.

” În fiecare zi, în Compartimentul de Primiri Urgenţe se acordă consultaţie la o medie de 50 – 60 de pacienţi. Dintre aceştia, cam 50% sunt urgenţe adevărate, în rest sunt pacienţi cărora le este mai facil să acceseze Compartimentul de Primiri Urgenţe, decât să se adreseze medicinei primare.  De aici rezultă o supraaglomerare a compartimentului, respectiv a cadrelor medicale care lucrează acolo, şi implicit, o creştere a timpului de aşteptare pentru pacienţi”, ne-a declarat dr. Diana Acsinte, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani.

Dintre cele aproximativ 60 de persoane care vin la CPU zilnic, doar 50% sunt urgenţe adevărate, restul alegând să acceseze spitalul din alte motive. Ei sunt cei care se şi enervează că sunt lăsaţi să aştepte, fapt pentru care intră în conflict cu personalul medical.

“Există un protocol de triaj al pacienţilor care ajung în Compartimentul de Primiri Urgenţe, în sensul că, prioritari sunt pacienţii în stare critică, ce necesită imediat o evaluare şi reechilibrare. Toate aceste probleme nasc nemulţumiri ale pacienţilor, ceea ce duce inevitabil la conflicte între pacienţi şi personalul medical”.

Dintre categoriile de pacienţi care provoacă deseori scandal în spital, managerul medical, îi mai aminteşte pe cei aflaţi în stare de ebrietate, sau care au probleme psihice şi nu-şi pot controla comportamentul.

Cât despre ideea campaniei care protejează medicii, purtătorul de cuvânt a susţinut că este benefică, însă mult mai potrivită ar fi o iniţiativă prin care populaţia să fie educată ca să nu mai recurgă la astfel de gesturi.

“Am aflat din presă de Campania Naţională Nu agresaţi Cadrele Medicale, şi dacă mă întrebaţi dacă la noi există situaţii de acest fel, vă pot răspunde afirmativ. Ele există aproape zilnic, având ca bază tocmai acest timp îndelungat de aşteptare. Pacienţii care au de aşteptat cât timp se lucrează în sala de resuscitare, de regulă sunt nemulţumiţi. Într-adevăr, cadrele noastre medicale din CPU suferă agresiuni, de cele mai multe ori, din fericire, numai verbale, de la această categorie de pacienţi. Mai sunt două categorii de pacienţi care duc la conflicte, este vorba despre cei în stare de ebrietate şi cei cu afecţiuni psihice.  De regulă, în astfel de situaţii, personalul nostru cere ajutorul echipei de pază a spitalului sau a Poliţiei.  Este foarte bine venit un astfel de proiect de lege prin care medicii să fie apăraţi, dar cred că mai bine ar fi să se facă o campanie de educare a populaţiei, şi să existe şi nişte repercursiuni asupra celor care devin violenți, mergându-se până la amendă”, a mai adăugat dr.Diana Acsinte, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Alţi 3 copii de la Centrul Rezidenţial Sf. Andrei sunt infectaţi cu Covid

Redacția

Autorităţile iau în calcul vaccinarea antigripală a cadrelor didactice

Redacția

Medic pediatru: “Școlile se vor închide una după alta. Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a COVID-19”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site