RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Medicii legiști au făcut trei necropsii într-un cimitir din Iași! Numărul persoanelor care au decedat din cauza spirtului Sante Med contrafăcut crește

La Iași au fost dezgropate încă 3 cadavre în cazul spirtului contrafăcut. Până în acest moment, 17 persoane, printre care 12 ieșeni, au murit din cauză că au consumat spirt contrafăcut Sante Med. Anchetatorii au decis să extindă ancheta după ce la Sibiu au murit doi bărbați din aceeași cauză. În timp ce ancheta este în desfășurare, familiile celor deshumați au fost oripilate

La Iași au fost exhumate încă trei cadavre în cazul spirtului contrafăcut. Astfel, vineri, la Plugari trei morți au fost scoși din mormânt pentru necropsie. Medicii legiști au ridicat probe pentru a stabili dacă decesele celor trei au legătură cu metanolul, substanța toxică găsită în spirtul SANTE MED, cel care a fost contrafăcut de trei arabi. La Iași, 15 persoane au decedat după ce au consumat spirt contrafăcut, iar la Sibiu au fost două.

Totul a început după ce Dawoud Abdel Nabi Ali, Ahmed Fuad și fiul unuia dintre cei doi au pus la cale afacerea ilegală. Odată cu începerea pandemiei, cei trei s-au gândit să facă bani rapid și simplu. Așa au ajuns să pună în practică un plan aproape diabolic. Au cumpărat recipiente din plastic, au imprimat etichete și au combinat mai multe substanțe folosind o cantitate uriașă de metanol, un alcool ucigaș. Alcoolul sanitar s-a vândut ca pâinea caldă și așa au ajuns arabii să vândă cantități uriașe de alcool medicinal contrafăcut, obținând zeci de mii de euro într-un timp extrem de scurt. Ambii aveau standuri în „Dragonul Roșu”, iar de acolo spirtul ucigaș a fost distribuit în multe zone din țară.

Percheziții și arestări

După primele decese, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au lucrat ca la carte și au reușit să dea de cei care au ucis cu sau fără voie.

  

„După declararea pandemiei cauzate de COVID-19 la nivel mondial și a stării de urgență la nivel național, conform ordonanței militare nr. 1 din data de 17 martie 2020, în prima decadă la lunii aprilie 2020, doi inculpați, de cetățenie iraniană, respectiv irakiană și fiul unuia dintre aceștia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuși decât cei utilizați de către producători autorizați de a-l vinde potențialilor clienți, cu scopul de a obține un folos material injust.

Astfel, într-un spațiu închiriat pe raza comunei Dobroiești din județul Ilfov, aceștia au preparat o soluție care să imite alcoolul sanitar, având în compoziție alcool metilic în cantități mari, așa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit și livrat reprezentanților unei societăți comerciale din Iași mai multe baxuri conținând peturi a câte 500 de ml pe care erau afișate etichete inscripționate «Alcool sanitar Sante Med», inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut”, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Sute de litri de spirt contrafăcut au ajuns în comerț

În Iași, spirtul contrafăcut a fost distribuit de Ciprian Barticel, un comerciant care ar fi făcut afaceri cu arabii de ani întregi. Nu ar fi știut însă că marfa pe care a procurat-o este contrafăcută și periculoasă.

„Reprezentanții societății din Iași au distribuit produsele achiziționate mai multor agenți economici de pe raza județului Iași, iar în intervalul 15 aprilie – 24 aprilie s-a înregistrat decesul mai multor persoane, urmare a folosirii sau ingestiei de alcool sanitar contrafăcut. Cei doi inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciuni și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse”, a mai precizat prim-procurorul. În acest moment, 17 decese au survenit consumului de spirt contrafăcut, însă ar mai putea apărea cazuri.

BZI

Related posts

Accident rutier la ieșirea din Pașcani (Foto)

Marius Parteni

Un român a murit într-un accident în lanț în Germania. Au fost implicate 15 mașini

Redacția

Trei dealeri de heroină, prinși la intrarea în Iași. Alți patru dealeri, aduși în urma unor percheziții la Iași (VIDEO)

Redacția
Încarcă...