RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Mărţişorul aduce noroc dacă este purtat “cu demnitate”. Semnificaţia firelor alb şi roşu

Mărţişorul, un mic obiect-bijuterie prins într-un şnur alb cu roşu care este oferit celor dragi pe 1 martie, a primit de-a lungul timpului semnificaţii diverse, de la vestitor al primăverii la dar aducător de noroc şi simbol al renaşterii naturii.

 

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

  

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

Advertisements
Advertisements

 

 Sursa: mediafax.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Anunt public privind depunerea solicitarii de emitere a acordului de mediu

Redacția

Pierdut certificat constatator 11.11.2016

Redacția

Trei URMĂRIŢI INTERNAŢIONAL, dintre care doi hoţi şi un traficant de droguri, reţinuţi la Sibiu

Redacția
Încarcă...