NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Marţişor 1 martie. Tradiţii de Mărţişor. Ce trebuie să faci pe 1 martie ca să ai noroc tot anul

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.  

Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Marţişor 1 martie. Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Marţişor 1 martie. Semnificaţia mărţişorului

Marţişor 1 martie. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

 

 Sursa: realitatea.net

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Arhanghelul Mihail poartă o sabie de foc, iar arhanghelul Gavriil o floare de crin

Redacția

Incredibil! Carti rare din Iasi, vechi de peste 4 secole, evaluate la …1 leu bucata. In acest caz se afla un fond de 8 mii de volume

Redacția

Contestația depusă de Mihaela Spiridon, care a candidat pentru postul de director la Casa de Cultură, a fost respinsă. Plângerea penală, următorul pas

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site