NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

De sambata, voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala. ONG-urile vor avea noi obligatii

Activitatea de voluntariat va fi considerata experienta profesionala in specialitate, se arata intr-un act normativ publicat in luna iunie in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare sambata.  

Pentru ca acest lucru sa se intample, organizatiile care lucreaza cu voluntari trebuie sa indeplineasca unele obligatii, printre care intocmirea unui contract de voluntariat sau eliberarea certificatelor de competenta. 

In prezent, voluntariatul in Romania este reglementat de Legea nr. 195/2001, act normativ care, potrivit mai multor parlamentari, prezinta o serie de lacune si contradictii in ceea ce priveste semnificatia unor termeni, reglementarea contractului de voluntariat, a drepturilor si obligatiilor voluntarilor. Din acest motiv, demnitarii au elaborat un nou document, care clarifica activitatea de voluntariat in tara noastra, documentul fiind si publicat in Monitorul Oficial. 

  

Este vorba despre Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 469, din 26 iunie 2014, ce intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica in 26 iulie 2014, data la care va fi abrogata Legea nr. 195/2001, aplicabila inca.

Potrivit dispozitiilor ce se vor aplica incepand de sambata, voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup.

Ca element de noutate, noua lege stipuleaza ca activitatea de voluntariat se consideraexperienta profesionala in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.

Astfel, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizatia gazda. Contractul de voluntariat, intocmit de organizatia gazda, va fi insotit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului. Conform documentului ce urmeaza sa intre in vigoare, contractul trebuie sa contina urmatoarele clauze:

Partile contractante

Descrierea activitatilor pe care sa le presteze voluntarul

Timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat

Drepturile si obligatiile partilor

Stabilirea cerintelor profesionale, abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente

Conditii de reziliere a contractului

Denuntarea unilaterala

Contractul cuprinde, totodata, drepturile si obligatiile voluntarilor, precum si drepturile si obligatiile organizatiei gazda. Mai mult decat atat, la solicitarea voluntarului, „angajatorul” este obligat sa incheie contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa acesta.

„In lipsa asigurarii (…), orice daune suferite de voluntar in decursul desfasurarii activitatii de voluntariat se suporta integral de organizatia gazda, exceptie facand daunele survenite din culpa voluntarului”, se mentioneaza in actul normativ citat.

In plus, potrivit prevederilor, cei care „angajeaza” voluntari vor fi obligati sa aiba un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activitatilor desfasurate de acestia, precum si rezultatele evaluarii voluntarilor.

De asemenea, la finalul perioadei de voluntariat, organizatia trebuie sa elibereze, la cererea voluntarului, un certificat de competente, care va contine urmatoarele date:

Organizatia gazda care emite certificatul

Numarul si data emiterii certificatului

Numarul si data contractului de voluntariat

Numele, prenumele si datele voluntarului

Perioada si termenul de ore de voluntariat

Numele si prenumele coordonatorului voluntarilor

Numele si prenumele reprezentantului legal al organizatiei gazda

Mentiunea „Voluntarul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in acest certificat”

Activitatile de voluntariat, rolurile asumate si tipurile de competente dobandite prin voluntariat

Potrivit initiatorilor noilor prevederi, faptul ca incheierea unui contract de voluntariat va fi obligatorie, in spatele voluntariatului nu se va mai ascunde, cum s-a intamplat pana acum, munca la negru. 

In acelasi timp, potrivit deputatului PSD Mihai Sturzu, unul dintre initiatorii legii, avand in vedere ca voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala, tinerii care in timpul studiilor participa la actiuni de voluntariat vor putea sa-si gaseasca mai usor locuri de munca.

 

 Sursa: avocatnet.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Ministerul Muncii sprijină românii care pleacă la muncă în străinătate cu informații despre drepturi, contracte sau condiții de muncă

Redacția

Privatizarea CFR Marfă, amânată până la 20 decembrie

Redacția

Persoanele care au obţinut venituri din străinătate trebuie să le declarare până pe 26 mai

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site