RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

MApN: “Nu recrutam până nu începe războiul!”

Din cauza reducerii efectivelor Armatei, de câţiva ani, serviciul militar nu mai este obligatoriu. Dar recenta veste a înrolării obligatorie a tinerilor în Armată a căzut ca un trăznet. Dacă unii dintre ei au primit vestea cu optimism, alţii se gândesc deja cum pot “fenta” înrolarea în caz de răboi.

Aşadar, recent, autorităţile române au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezinte comisiilor locale de recrutare – încoporare pentru a fi înrolaţi în caz de război.

Expertiza medico-militară

  

 De-a lungul ultimilor 25 de ani, zeci de mii de tineri au fost chemaţi la centrele de recrutare / încorporare pentru a efectua expertiza medico-militară.  Expertiza medico-militara se face pe baza unui barem, stabilit prin ordin al ministrului Apararii Nationale. Potrivit acelui document, anumite boli exclud din start tinerii de la incorporare.

 Printre aceste afectiuni se numara: – anumite boli psihice (schizofrenii, oligofrenii, psihoze), infectiile cu virusul HIV, boli de inima (prolaps de valva mitrala, insuficienta cardiaca etc.), surditate, deformari grave ale coloanei vertebrale sau ale piciorului (platfus, cu prabusirea boltii plantare), lipsa unor degete, toate tipurile de cancer.

 De asemenea, scutiri temporare de armata sunt impuse de afectiuni ca: boli ale stomacului sau ficatului, orice afectiune acuta care necesita tratament pentru o anumita perioada de timp (TBC, hepatita virala de tip A etc.), tulburari de personalitate in forma usoara (tineri cu personalitate imatura din punct de vedere afectiv).

Desi nu sunt bolnavi, mai sunt amanati de la incorporare si tinerii care au o greutate mai mica de 45 de kilograme sau o inaltime sub 1,50 metri. In cazul depistarii unor boli care determina scutirea temporara de serviciul militar, revizuirea medicala se face periodic, timp de trei ani. Dupa acest termen, cazului i se pune un diagnostic definitiv: apt sau inapt.

 MApN: “Nu recrutam până nu începe războiul!”

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) infirmă categoric existenţa vreunui proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor pe teritoriul României.

Mobilizarea rezerviştilor şi încorporarea tinerilor pentru executarea serviciului militar obligatoriu sunt posibile numai la declararea stării de război sau de mobilizare, conform Legii nr. 355/2009, privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război“, au precizat cei de la MApN.

sursa oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

European Robotic Arm, lansat către Stația Spațială Internațională: O premieră pentru Europa și Rusia în spațiu

Redacția

Ambasada României la Paris a găzduit un dialog transatlantic cu peste 30 de parlamentari din SUA și Europa

Redacția

Astronautul căruia SpaceX i-a încredințat următoarea sa misiune avertizează Europa să nu rămână în urmă

Redacția
Încarcă...