NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Mai mulţi bani pentru Prima Casă

Ministerul Finanţelor a propus suplimentarea bugetului destinat garanţiilor pentru programul Prima Casă prin direcţionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul instituţiei.

Guvernul a alocat pentru garanţiile din programul de achiziţie a locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei în favoarea unui număr de 15 bănci, rămânând o diferenţă de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat să fie alocată băncilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicită majorarea plafonului.

„În perioada septembrie 2013 — iunie 2014 a fost înregistrat un număr total de 201 de solicitări de acordare de garanţii pentru achiziţia de locuinţe construite prin ANL, iar din plafonul alocat în valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizând acelaşi algoritm de calcul, estimăm că, până la sfârşitul anului 2014, din plafonul destinat garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

  

Bani mai puţini pentru ANL

Astfel, până la sfârşitul anului 2014, din suma totală de 500 de milioane de lei destinată garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei. „Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program. Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului”, se precizează într-un comunicat al Finanţelor.

Programul Prima Casă a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, în condiţiile în care era extrem de greu pentru persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziţiei sau construirii unei locuinţe. Aceasta în principal din lipsa lipsei garanţiilor solicitate de finanţatori conform normelor de creditare proprii. 

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, până în prezent au fost acordate prin programul Prima Casă un număr de 117.716 garanţii, din care circa 30% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garanţiilor acordate, doar 239 de garanţii au fost executate, aceasta reprezentând o rată de default de 0,2%.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Cum vor circula trenurile în noaptea în care se trece la ora de vară

Redacția

Casele parohiale, scutite de impozit

Redacția

Bonurile fiscale emise în data de 13 iunie, cu o valoare de 678 lei, câștigătoare la extragerea de duminică

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site