NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Mai mult decât o tabără: centru educațional la Școala „Ion Creangă” după model britanic

Din toamnă, Primăria ar putea culege roadele colaborării cu municipalitatea și comunitatea din Hartlepool (Anglia). Între 25 martie și 1 aprilie o delegație din Pașcani a vizitat Centrul Educațional în Aer Liber din Carlton care deservește comunitățile din orașele engleze Hartlepool și Middlesbrough. Primăria va propune înființarea unui centru similar în spațiile fostei Școli „Ion Creangă” din Fântânele.

Ideea unui Centru Educațional similar celui din Carlton a fost lansată odată cu vizitele mutuale ale administratorilor din Hartlepool și Pașcani, din 2009 și 2010. Delegația pășcăneană a vizitat Centrul în decembrie 2010, iar Asociația ECHO (European Children’s Help Organisation), implicată în mai multe proiecte umanitare și de dezvoltare în județul Iași, a încercat în trecut organizarea unor facilități similare în tabăra de la Stolniceni, fără a avea însă succes.

Pentru schimbul de experiență și discutarea unei eventuale colaborări, angajați ai primăriei Pașcani și cadre didactice (Mirela Ancuța, Angelica Labonțu, Mirela Pavel, Mihaela Vătafu, Daniela Simion și Eugenia Nour) au vizitat din nou centrul și au participat la activitățile variate ale copiilor. Membrii delegației au fost stabiliți de Mirela Ancuța și Michael Sumpter, reprezentantul Asociației ECHO, care a plătit și deplasarea.

  

Mai mult decât o tabără

Plasat într-o locație pitorească, în vecinătatea unui parc național, Centrul Carlton este mai mult decât o tabără. Înființat pentru a oferi posibilități gratuite de recreere și educație non-formală elevilor fără posibilități materiale, centrul este accesibil în mod egal și adulților și persoanelor cu dizabilități. Pe lângă activitățile în aer liber sunt săli de lectură, film, muzică sau jocuri diverse care permit dezvoltarea personală și suplimentarea programelor școlare. „Ideea este de a-i învăța pe copii să se comporte și să reacționeze într-un mediu altfel decât cel din familie”, a sintetizat prof. Daniela Simion.

Advertisements

În ședința de Consiliu Local din luna mai va fi supus spre dezbatere un proiect de hotărâre care ar permite înființarea unui centru similar în spațiile Școlii „Ion Creangă” din Fântânele, sub administrarea unei asociații special constituite. Dacă va fi aprobat până în luna septembrie, 30 de copii din Pașcani vor fi beneficiarii unei excursii la Centrul Carlton din Marea Britanie. „Împreună cu Consiliul Local vom încerca să punem pe picioare acest proiect, foarte-foarte util și necesar la noi. Avem copii mulți, peste 8000 elevi în municipiul Pașcani. O parte din ei sunt antrenați în activități la Casa de Cultură, dar sunt mulți copii care pierd timpul inutil pe străzi sau în alte locuri, și această activitate ar fi utilă”, a argumentat inițiativa primarul Crăciunescu.

A treia oară cu noroc

Aceasta ar fi a treia încercare de a schimba destinația Școlii „Ion Creangă”, după tentativa de înființare a Casei Corpului Didactic și de a oferi spații cercetașilor și Centrului de Excelență. Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii în luna mai, în ciuda opoziției secretarului Mircea Zuzan. Primarul a spus că decizia legalității aparține forurilor superioare și a făcut un apel la consilieri să depășească interesele politice de partid și să aprobe proiectul.

În ședința din luna mai vom supune spre aprobare un proiect de hotărâre a Consiliului Local pentru schimbarea destinației spațiului Școlii «Ion Creangă». Sper ca consilierii să lase deoparte interesele politice de moment și să aprobe acest lucru. Mai mult, tot în luna mai, vom avea un proiect de hotărâre a CL pentru înființarea unei asociații, în subordinea CL, prin intermediul căreia să putem desfășura activitatea la acest centru de educație. Întrucât vom primi sponsorizări era necesar să avem o formă juridică, cont în bancă, contabil, administrator, tot. Mă aștept ca CL să dea dovadă de înțelepciune și să aprobe înființarea acestei asociații, deși dl Zuzan mi-a spus de două-trei ori că nu e legal, că nu se poate. Dra Mirela a venit cu legea și am discutat-o, vom supune aprobării CL indiferent de pdv al secretarului. El nu poate hotărî ce este legal sau ilegal, e punctul lui de vedere. Avem foruri superioare, prefectura, contenciosul administrativ”, a declarat Grigore Crăciunescu.

Advertisements

Asociația care se va ocupa de administrarea noului centru va avea ca membri fondatori Consiliul Local și pe Mirela Ancuța, Angelica Labonțu, Mirela Pavel, Magda Andrei, Mihaela Vătafu și Grigore Crăciunescu. Pe lângă alocarea spațiului necesar, Primăria se va implica și prin finanțarea plății utilităților la clădirea respectivă.

 Citește și{loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Tradiții și obiceiuri strămoșești la Colegiul CF Unirea

Teona Gherasim

Ziua Naţională fără tutun marcată prin activităţi de elevii Colegiului “Unirea” Paşcani

Ema Roman

Festivitate de depunere a Jurământului la Centrul de Studii “Ştefan cel Mare şi Sfânt” Paşcani. Moment de reculegere la mormântul fostei directoare a instituției

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site