NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

MAI avertizează Curtea Constituţională: Decizia privind cartelele prepay ne afectează negativ, infractorii străini vin în România să-şi ia cartele

Ministerul Afacerilor Interne avertizează că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay afectează negativ misiunile anchetatorilor care lucrează împotriva crimei organizate. MAI arată că foarte mulţi infractori, de la cei mărunţi la cei din reţele transfrontaliere, cumpără cartele prepay din România pentru a se proteja în faţa legii. Mai mult, infractorii străini au ajuns să vină să-şi cumpere cartele prepay din România, pentru a comite infracţiuni în străinătate. MAI anunţă că va susţine urgent elaborarea unei alte legi, care să respecte obiecţiile Curţii Constituţionale.

 

 

Ministerul Afacerilor Interne, unul dintre iniţiatorii modificării legii privind comunicaţiile electronice, prin care utilizatorii de cartele prepay şi de reţele publice de internet wi-fi erau obligaţi să se identifice cu datele personale, avertizează că respingerea legii de către Curtea Constituţională va afecta negativ munca operativă a anchetatorilor.

Ministerul condus de vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea susţine că în activităţile MAI şi în special ale Poliţiei Române, privind „protejarea cetăţenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curţii Constituţionale este de natură a influenţa în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative”.

Din practica judiciară a Poliţiei Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracţionale utilizează cartele prepay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-şi asigura o protecţie suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuinţe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziţionau cartele prepay înainte de comiterea fiecărei fapte, arată MAI într-un comunicat de presă.

Mai mult, susţine MAI, conform datelor Poliţiei Române, „membrii unor grupări infracţionale, specializaţi în comiterea unor infracţiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracţiunilor de terorism, au achiziţionat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele prepay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea şi comiterea unor infracţiuni, inclusiv pe teritoriul altor state”.

MAI arată că utlizarea cartelelor prepay în condiţiile actuale a permis dezvoltarea unor metode de înşelăciune larg răspândite – metoda „Accidentul”, dar şi şantaje, ameninţări şi alte fraude. De asemenea, obţinerea datelor esenţiale pentru luarea măsurilor de urgenţă sau descoperirea persoanelor dispărute este îngreunată.

MAI anunţă că va susţine elaborarea urgentă a unei alte legi care să ţină cont de obiecţiile Curţii Constituţionale.

 Sursa: gandul.info

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Loading...

Related posts

Poşta Română anunţă că de joi până sâmbătă toate unităţile sunt închise

Redacția

IGSU şi E.ON atrag atenţia asupra unor statistici îngrijorătoare:Unul din patru incendii e provocat de instalaţia electrică defectă

Redacția

Ce se întâmplă cu vacanţele programate în Bulgaria de Paşte şi 1 mai

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site