RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Lista Guvernului Ponta 3. Victor Ponta s-a înţeles cu Kelemen Hunor. Ce posturi primeşte UDMR

La o săptămână după ruperea USL şi plecarea PNL de la guvernare, premierul Ponta negociază cu UDMR intrarea maghiarilor la guvernare.

Printre cerinţele Uniunii lui Kelemen Hunor se numără “problemele sensibile legate de drepturile minorităţilor naţionale”, dar şi două ministere importante, plus o funcţie de vicepremier. Noua structură a Guvernului, care ar putea să primească votul de învestitură marţi în Parlament, a fost deja contestată de preşedintele Băsescu, acesta anunţând că este posibil să facă o sesizare la Curtea Constituţională. Victor Ponta şi Kelemen Hunor au convenit ca UDMR să primească trei posturi în noul guvern: cel de vicepremier şi ministerele Culturii şi Mediului, au declarat pentru gandul, surse apropiate discuţiilor. Premierul a avut astăzi o serie de negocieri, în cursul dimineţii, cu reprezentanţii UDMR, urmând ca, într-o formulă restrânsă, liderii USD să se întâlnească la 14:30. Apoi, premierul are întâlniri cu minorităţile şi cu UDMR, la ora 15:00, respectiv 15:30, urmând ulterior să anunţe oficial rezultatul negocierilor. În cursul serii, de la ora 18.00, este programată o dicuţie cu şefii din teritoriu ai PSD pentru structura viitorului Cabinet şi pentru numele miniştrilor.

Din partea UDMR, postul de vicepremier şi ministru al Culturii urmează să fie ocupat de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, în vreme ce la Mediu este favorit fostul ministru Attila Korodi. Liderii UDMR sunt la momentul transmiterii acestei ştiri într-o şedinţă.

  

Noul Guvern ar putea primi votul de învestitură marţi în Parlament, după audierea propunerilor de miniştri. Ruperea USL şi intrarea PNL în Opoziţie l-au obligat pe premierul Ponta să-şi caute o altă majoritate parlamentară pentru a-şi menţine funcţia de premier. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat deja că „analizează posibilitatea” atacării la Curtea Constituţională a noului Guvern, susţinând că nu este vorba de o simplă remaniere, ci despre schimbarea programului de guvernare. Şeful statului vrea ca premierul Ponta să-şi depună mandatul, iar la Palatul Cotroceni să fie convocate consultări pentru desemnarea viitorului candidat la funcţia de prim-ministru.

De la o majoritate de peste 70%, garantată de USL, premierul Ponta a intrat, după despărţirea de PNL, în faza negocierilor dure pentru o nouă majoritate parlamentară.

UDMR a impus o serie de condiţii pentru asigurarea sprijinului pentru Guvernul Ponta 3: cel puţin două ministere, plus un set de „probleme sensibile” legat de drepturile minorităţilor naţionale.
 Reprezentanţii UDMR au solicitat la negocieri două ministere importante, plus funcţia de vicepremier, în discuţii fiind de la început Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Culturii.

Într-o primă variantă, Mediul urma preluat de la PSD, unde în prezent este ministru Rovana Plumb, pentru a trece la Attila Korodi. Preşedintele Kelemen Hunor ar putea prelua ministerul Culturii şi funcţia de vicepremier.

În calcul a fost luată şi varianta ca liderul UDMR să fie doar vicepremier fără portofoliu, iar Uniunea să primească alte două ministere: Mediu şi Sănătate. La Mediu, urma să fie propus Attila Korodi, iar la Sănătate Attila Cseke. Dacă Kelemen Hunor nu prelua ministerul Culturii, acesta ar fi revenit pesedistului Georgică Severin, actualul preşedinte al Comisiei de Cultură din Senat.

Reprezentanţii UDMR au cerut să fie discutate înaintea intrării la guvernare şi „probleme sensibile”, precum înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în limba maghiară, dar şi numirea unor prefecţi susţinuţi de Uniune.

Negocierile purtate de Victor Ponta cu UDMR au intrat într-un impas duminică, ele fiind reluate astăzi. Preşedintele Kelemen Hunor insistă pentru semnarea unui protocol între USD (PSD – PC – UNPR) şi UDMR. El i-a răspuns preşedintelui Traian Băsescu, spunând că nu va exista un protocol secret pentru intrarea la guvernare.

Şefii din teritoriu chemaţi la Bucureşti

După negocierile cu UDMR, premierul Ponta va avea o şedinţă de partid cu liderii din teritoriu pentru stabilirea numelor viitorilor miniştri susţinuţi de PSD. O parte din şefii din teritoriu au venit de ieri în Capitală şi s-au cazat la un hotel pentru a discuta miniştrii care vor fi sprijiniţi în continuare.

Plecarea PNL de la guvernare nu i-a lăsat descoperiţi pe cei din PSD, care dublaseră încă din timpul guvernării USL aproape toate posturile deţinute de liberali în Executiv.

Premierul Ponta a recunoscut că este posibil ca numărul ministerelor să fie mai mic în noul Guvern, acest lucru fiind o rezultantă a comasării mai multor ministere.

 

Dacă în Guvernul Ponta 2, exista un minister de Finanţe şi unul al Bugetului, în noua formulă cele două vor fi comasate, iar Liviu Voinea va deţine acest portofoliu.

Ministrul delegat, Dan Şova, va primi şi el mai multe responsabilităţi, pe lângă Marile Proiecte, el urmând să preia şi Transporturile.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, îşi va menţine poziţia de vicepremier şi ministru Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. De asemenea, vicepreşedintele Mircea Duşa va continua la Ministerul Apărării.

La Educaţie, Remus Pricopie a fost reconfirmat pe post, existând discuţii asupra ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Postul acestuia a fost revendicat şi de PC, care ar dori o comasare cu ministerul pentru IMM-uri.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu are nici el emoţii în privinţa păstrării mandatului.

În cadrul negocierilor, ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a fost cedat UDMR pentru Attila Korodi.  Plumb ar urma să fie redirecţionată către Ministerul Muncii.

Şi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu are aspiraţii mai mari, el dorind să devină şef peste Ministerul Sănătăţii, în cazul în care postul nu este preluat de UDMR. Cu toate acestea, pentru acest minister, pe lângă un reprezentant al UDMR, a fost vehiculat şi numele lui Vasile Cepoi.

În discuţiile din interiorul PSD s-a vorbit despre preluarea ministerului Tineretului şi Sportului de Mihai Sturzu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este contestat de şefii din teritoriu, dar are sprijinul premierului Victor Ponta.

În privinţa ministerului Comunicaţiilor, în locul lui Dan Nica este vehiculat numele secretarului de stat, Bebe Ionică, un apropiat al lui Victor Ponta.

Vicepreşedintel Constantin Niţă rămâne ca o certitudine pentru ministerul Energiei. Singura discuţie în interiorul PSD este dacă Iulian Iancu, perdantul din 2012 în faţa lui Niţă să preia Ministerul Economiei sau cele două ministere să fie comasate.

Titus Corlăţean va fi reconfirmat în poziţia de ministru al Afacerilor Externe.

Ministerul Muncii este disputat în interiorul PSD, dacă Rovana Plumb rămâne la Mediu, de Liviu Pop şi Alexandru Cordoş. O altă variantă o reprezintă comasarea cu ministerul pentru Dialog Social, condus de Doina Pană.

La Interne, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea nu are contracandidat.

Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, îşi păstrează ministerul Agriculturii, dar ar putea să primească în plus titulatura de vicepremier, plus Apele şi Pădurile – deţinute în guvernarea USL de PNL.

De asemenea, PC şi UNPR concurează pentru postul de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

sursa Gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Bani de la partide pentru presă: AEP propune limitarea cheltuielilor cu propaganda la maximum 30% din suma primită de la bugetul de stat. PSD și PNL au cheltuit peste 10 milioane de euro pentru presă în doar șapte luni

Redacția

Lista cu președinții și locțiitorii secțiilor de votare din Pașcani

Redacția

Constantinescu va prelua președinția Comisiei pentru Transporturi și Energie, înființată la nivelul Senatului

Marius Parteni
Încarcă...