RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Judecătorii au decis: Primăria a încurcat instanțele în dosarul Legume S.A.!

 

Magistrații pășcăneni au decis că municipalitatea a sesizat greșit instanța locală cu privire la cererea de evacuare formulată împotriva Legume S.A. Astfel, după patru amânări de pronunțare și o repunere pe rol, judecătorul din dosar a decis să-și decline competența către Tribunalul Iași.

  

 

Primăria a concesionat în 1997, pentru 20 de ani, către Legume S.A. 51 de hectare de teren, aflat în apropierea suburbiei Blăgești, la serele societății amintite. Deși contractul de concesiune a expirat, Legume S.A. a refuzat să elibereze terenul, iar primarul Dumitru Pantazi a întârziat un an de zile până să ceară în instanță evacuarea. Demersul nu a fost făcut benevol, ci în urma solicitării aleșilor locali care au fost alertați de articolele de presă.

 „În legătură cu o notificare pe care a primit-o dimineață, referitoare la sere, un teren în suprafață de 51 de hectare, un teren în litigiu cu Primăria Pașcani, doresc să știu pentru ce este acel litigiu. Suntem proprietari sau nu pe acel teren?”,  a întrebat pe 31 iulie, liberalul Claudiu Bodoașcă.

Nu i-a răspuns primarul, ci secretarul UATM  care a justificat că deși municipalitatea este proprietara terenului, nu a solicitat evacuarea deoarece aceasta ar fi suspendată de magistrați din cauza unui alt litigiu.

„S-a mers în instanță pentru sumele datorate privind acest teren care era concesionat de către S.C. Legume S.A., aceasta a intrat în insolvență, moment în care s-au sistat toate procesele. Precizez că de acolo  s-a făcut o solicitare ca Primăria Pașcani să transfere, să treacă acel teren în proprietatea lor în Registrul Agricol pentru că au drept de proprietate – o hotărâre judecătorească. Terenul figurează în proprietatea Municipiului Pașcani și acest lucru le-a fost comunicat, iar ei au făcut acțiune în justiție care este în curs de judecare. Dacă s-ar face evacuare, acum judecătorul ar suspenda acțiunea până când se va stabili cine este proprietarul terenului. În momentul de față există un proces care are ca obiect stabilirea dreptului de proprietate”,  a explicat Irina Jitaru tot pe 31 iulie.

Irina Jitaru spunea la acea dată că va introduce acțiunea în instanță pentru a obține evacuarea Legume SA de pe terenul municipalității, însă aceasta va fi suspendată: „vom face acțiune și aceasta va fi suspendată”.

Previziunile secretarului interimar al Primăriei nu s-au adeverit, judecătorii constatând că municipalitatea a introdus greșit acțiunea și că aceasta ar fi trebuit depusă la Tribunalul Iași.

Primăria nu a fost reprezentată în sala de judecată de niciun jurist pe durata întregului proces. De partea cealaltă, interesele Legume S.A. au fost apărate de avocatul Dionisie Afloroaei, nimeni altul decât fost consilier personal al primarului Dumitru Pantazi.

Legăturile Legume S.A. cu actualul primar nu se opresc aici. Acționarul majoritar al societății este Florin Stanciu, administratorul AgroComplex Lunca Pașcani S.A. ce aparține primarului Dumitru Pantazi. De asemenea, soția lui Florin Stanciu, asigură secretariatul biroului edilului șef din Primărie. Edilul șef a prezentat într-o emisiune televizată punctul său de vedere, din care reiese că în opinia sa proprietarul acelui teren este Legume S.A., nu municipalitatea.

 

  „În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa Serviciului Agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilită în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărâ. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desființează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desființa după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desființa o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Related posts

O nouă etapă parcursă pentru rezolvarea situației gazului metan din suburbia Gâștești

Răzvan Grecu

Patronul magazinului West Moldavia:„Aștept să vină cu buldozerul, să mă demoleze!”

Răzvan Grecu

Programul evenimentelor prilejuite de Ziua Națională la Pașcani!

Marius Parteni
Încarcă...