NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

ISU: Creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie uscată în Judeţul Iaşi

În perioada 12-15 martie 2014, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi au luptat cu incendiile de vegetaţie uscată, acestea afectând peste 280 de hectare de teren.

Ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole fără asigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, în decursul a 4 zile, pompierii ieşeni au acţionat pentru stingerea a 40 astfel de incendii. Intervenţiile au fost dificile întrucât s-a lucrat în condiţii de vânt puternic şi nu existau surse de apă în zonele unde s-au manifestat arderi de vegetaţie uscată. De asemenea, lipsa căilor de acces a îngreunat sau a făcut imposibilă ajungerea autospecialelor la locul intervenţiei, iar numărul mare de incendii a determinat suplimentarea forţelor ISU cu personal chemat de la domiciliu.

Pentru a fi evitată producerea unor astfel de evenimente în viitor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate:

  
  • efectuarea arderii în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  •  supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul şi după luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează, conform H.G. 537 din 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În acest sens, în data de 15.03.2014, pompierii ieşeni au efectuat controale referitoare la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată. În urma acestor verificări au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 6000 lei persoanelor fizice care au lucrat cu foc deschis în spaţii deschise, fără respectarea măsurilor legale, generând incendii.Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

ISU IAȘI

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Suferință mare la audiențele prefectului. Instanța de judecată singura ce le poate face dreptate oamenilor

Marius Parteni

Muniție de război descoperită pe un teren din Brătești

Redacția

Concert al Filarmonicii din Botoșani la Casa de Cultură

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site