RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Învăţământ ca în lumea a treia. În județul Iaşi sunt 49 de şcoli fără o sursă de apă

Deşi ne aflăm în secolul XXI, iar la oraş majoritatea şcolilor sunt moderne, pare de necrezut că, în judeţ, există unităţi de învăţământ unde elevii nu au de unde bea un pahar cu apă potabilă, nu au mijloc de transport şi merg pe jos kilometri întregi, iar în pauze merg la baie în fundul curţii, la grupul sanitar ce stă să se prăvălească peste ei. Care este situaţia materială a infrastructurii şcolare din judeţ, citiţi în rândurile ce urmează!

 În multe cazuri este vorba de şcoli în care nu s-au mai făcut lucrări de reparaţii de ani buni, iar acum se află într-o stare de de­gra­dare accentuată. Aşa arată peisajul din învăţământul rural, în mai multe sate din judeţul nostru, fără ca autorităţile să intervină. Pentru începutul de an şcolar, sunt primării care s-au zgârcit şi la găleata de var alb cu care ar fi trebuit să se primenească şcoala. Nici urmă de un geam termopan prin care să nu mai sufle vântul în clase, ori o izolaţie termică pentru iarnă care să permită sobei din clasă să facă faţă gerului.

Cele mai grave situaţii

  

Asemenea cazuri nu sunt de­parte de noi: le găsim în comuna Hărmăneşti – la Şcoala Gimnazială Hărmăneştii Vechi, în comuna Şipote – Şcoala Gimnazială Chişcă­reni 1, în comuna Mirceşti – Şcoala Gimnazială Iugani (corpul B), în comuna Schitu-Duca – Şcoala Gim­nazială Poieni, Focuri – Şcoala Gimnazială 2, la Şcoala din Osoi, unde la corpul început acum mulţi ani lucrările s-au sistat din anul 2012, iar ce s-a făcut până atunci riscă să se strice.

Şi la Şcoala din Moşna e aceeaşi situaţie: aici nu au nici măcar un grup sanitar, şi nu vorbim de o baie în incinta şcolii, ci de o groapă în curte, care nici mă­car aceasta nu există, iar elevii sunt nevoiţi să meargă în pauze la grupul sanitar ce aparţine de că­minul cultural, care este tot în aer liber. Pe listă mai sunt şi Grădiniţa Şerbeşti din comuna Ciorteşti, Şcoa­la Costeşti din comuna Hor­leşti, Şcoala din Horleşti (corpul A), Şcoala Covasna din comuna Deleni şi Grădiniţa Poiana.

„Din cauza lipsei spaţiilor de învăţământ, există locaţii unde ar fi necesară construcţia unor corpuri noi de şcoală sau a unor grădiniţe. Este vorba de comuna Deleni, Heleşteni, Slobo­zia Deal, Sârca, dar şi la unele unităţi şco­lare din municipiu, şi aici vorbim de săli de sport la Liceul Alecsandri şi Şcoala Maiorescu şi de grădiniţe noi în zona Păcurari, Centru-Copou şi Nicolina“, au menţionat reprezentanţii Inspecto­ratului Şcolar Judeţean.

Nici la oraş lucrurile nu merg tocmai cum ar trebui. Există lucrări de reconstrucţie şi reabilitări de­marate din 2007 care nu s-au mai terminat nici până în ziua de azi. Acestea se află în aşteptare din lipsă de finanţare. Aici putem da ca exemplu campusurile şcolare de la Liceul Tehnologic ‚Ştefan cel Mare“ Cotnari, Liceul Tehnologic „Ha­ralamb Vasiliu“ din Podu Iloa­iei, Liceul Tehnologic „Virgil Mad­gearu“ din Iaşi şi Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“.

Există şi cazuri în care lucrările au fost finalizate, însă cu sume res­tante către firmele care au realizat lucrările.

Opt sate în comună, dar un singur microbuz

De menţionat că nu mai puţin de 49 de şcoli nu au apă potabilă sau curentă, iar elevii trebuie să vină de acasă cu sticluţa de apă, o greutate în plus la ghiozdanul care adesea depăşeşte 6 kilograme la clasele mici. Iar această situaţie iarăşi nu se află departe de noi: o întâlnim în comuna Ciurea – Şcoala primară nr. 2 Slobozia, Grădiniţa cu program normal nr. 3 din Curături, dar şi în celălalt capăt de judeţ, în comuna Dagâţa, în localităţi precum Bălu­şeşti, Mănăstirea, Tarniţa, Buzdug, dar şi în şcoli şi grădiniţe din co­munele Grajduri (Pădureni, Cărbu­nari), Sireţel, Larga Jijiei, Popeşti, Scânteia, Vlădeni, Voineşti şi Les­pezi. În majoritatea din aceste co­mune nu au fost finalizate nici lu­crările de modernizare şi reconstrucţie, copiii fiind nevoiţi să în­veţe în vechile spaţii îngrămădire. Un astfel de caz este la Mănăstirea, în comuna Dagâţa, unde noua şcoală a rămas la roşu, iar în vechea şcoală învaţă elevi de la clasa I până la clasa a VIII-a din mai multe sate, deoarece până la centru în comună sunt în jur de 20 de kilometri dus-întors, iar în comună există un singur microbuz şcolar la un număr de opt sate.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Rezultate de excepție. Lotul județului Iași – LOCUL I LA OLIMPIADA NAŢIONALĂ DE CHIMIE . Printre elevi se numără și doi din Pașcani

Redacția

Calendarul anului şcolar pentru judeţul Iaşi. Vacanţă între 17 februarie şi 25 februarie 2024

Redacția

Îi mai putem convinge pe elevi sa citească?

Redacția
Încarcă...