NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Industria HoReCa, aproape de colaps din cauza pandemiei de coronavirus

Industria ospitalităţii în România e aproape de colaps. Cifra de afaceri a companiilor din domeniu a scăzut cu 70 % în prima jumătate a anului şi încă nu ştie nimeni când s-ar putea redeschide complet restaurantele. Reprezentanţii HoReCa au avut o întâlnire la Guvern, dar fără vreun rezultat concret.

Daniel Mischie, președinte HORA: Industria de hoteluri și restaurante e aproape de ATI.

Sunt cinci luni de când restaurantele stau cu lacătul pe uşă. Pierderile sunt imense, iar soarta industriei rămâne în continuare o necunoscută. Atât pentru clienţi, cât şi pentru proprietari.

Cu aproape 70 la sută a scăzut cifra de afaceri a companiilor din industria ospitalității în prima jumătate a anului prin comparație cu perioada similară a anului anterior. Patronilor le-a ajuns cuțitul la os.

Spun că dacă nu se vor redeschide rapid restaurantele la interior, cele 40 de mii de companii, câte activează în industria HoReCa, sunt aproape de colaps, iar foarte mulți angajați vor rămâne pe drumuri.

Astăzi, la Guvern a avut loc o nouă rundă de negocieri. A patra la număr. Vreme de două ore au încercat reprezentanţii industriei HoReCa să îi convingă pe guvernanţi că repornirea motoarelor la turaţie maximă este vitală pentru supravieţuire.

Daniel Mischie, președinte HORA: Înainte de a pune lacătul pe această industrie a fost această discuție.

Dragoș Petrescu, președintele patronatului HORA: Aproximativ 25 la sută din operatorii de restaurante deja s-au închis definitiv și sunt foarte multe hoteluri, branduri serioase, care nu s-au deschis.

Călin Ile, președintele FIHR: Dacă nu se schimbă ceva în această lună, 48 la sută din hoteluri încep să nu mai aibă resurse să își plătească salarii, chirii, taxe la stat.

Şi, inevitabil, vor recurge la concedieri. Numai în industria hotelieră se aşteaptă la reduceri suplimentare de personal de aproape 38 la sută, arată un studiu recent.

Într-o scrisoare deschisă, adresată premierului, reprezentanţii industriei ospitalităţii au precizat şi ce măsuri sunt dispuşi să ia, ca să-şi redeschidă restaurantele. Între două mese ocupate va fi lăsată o masă liberă, clienţii vor primi dezinfectant, iar mesele vor fi igienizate după fiecare client în parte. Momentan rămân doar nişte propuneri pe hârtie.

Daniel Mischie, președinte HORA: Premierul nu este dispus la o discuție pentru redeschiderea restaurantelor având în vedere numărul mare de infecții.

Industria ospitalităţii număra 400.000 de angajaţi, iar Guvernul nu ştie câţi dintre ei au rămas deja pe drumuri.

Răzvan Pîrjol, secretar de stat: Nu avem o estimare certă, există niște presupuneri. Știm foarte bine că din cei 400 de mii de angajați din industria HoReCa riscăm să pierdem o bună parte din ei.

An de an, contribuţia HoReCa la produsul intern brut este de aproximativ 5 la sută.

observator

loading...
Advertisements

Related posts

Sprijin pentru firmele care angajează tineri

Redacția

Ce se întâmplă cu șomajul tehnic după data de 1 iunie

Redacția

S-a lansat WhatsApp pentru firme mici. Când o vor putea folosi și antreprenorii români?

Redacția
Încarcă...