NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Indicatorii tehnico-economici ai investiției de 25 de milioane de euro, promisă de ApaVital, au fost aprobați!

Consilierii locali au aprobat astăzi studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai programului european de extindere și modernizare a sistemului de apă și canalizare pe raza județului Iași. Valoarea proiectului depășește 500 de milioane de euro, cu TVA inclus, din care municipiul Pașcani va beneficia de 25 de milioane de euro pentru astfel de lucrări.

La un an distanță de începerea propriu zisă a operațiunii, fără a avea contractul de finanțare europeană semnat, primarul municipiului Pașcani a explicat ce lucrări vor fi făcute în cadrul acestui proiect.

„Inițial noi am pornit cu acest proiect cu o valoare de 13 milioane de euro. Prin studiile de fezabilitatea ce s-au făcut, acest proiect a ajuns la 15 de milioane de euro. Deci este aproape dublu față de faza inițială. Investițiile ce vor fi făcute sunt următoarele: pe alimentare cu apă se vor realiza pe aducțiune 2025 de metri, pe reabilitare 6407 metri, rețea de distribuție nouă 32.190 de metri, 1840 de branșamente, rețea reabilitată 11.619 metri. Pe canalizare se vor realiza 30 de km de canalizare reabilitată , stații de pompare 21, racorduri 2118, și 10.590 metri rețea de canalizare nouă, ”, a spus primarul Dumitru Pantazi.

Marius Pintilie s-a arătat bucuros că s-a ajuns în punctul în care indicatorii tehnico-economici sunt aprobați în Consiliul Local, dar a întrebat de ce s-a întârziat atât de mult cu proiectul.

„Mă bucur că domnul primar a început discuția despre investițiile în rețele de apă-canal la Pașcani, dar cred că ar trebui să ne spună și de ce aceste investiții nu s-au realizate până astăzi. Noi vrem să știm de ce o investiție promisă în 2014, nu este începută nici astăzi?”, a întrebat Marius Pintilie. 

Întrebarea liberalului a născut o polemică între primarul Dumitru Pantazi și acesta. Șeful Primăriei a considerat că liderul opoziției își face campanie electorală interesându-se de implementarea greoaie a acestui proiect și l-a îndrumat să întrebe Guvernul și Uniunea Europeană.

Lămuriri la subiect au fost date însă de Mihai Doruș, directorul general al ApaVital, care a explicat că implementarea unui astfel de proiect necesită tot felul de documentații atât administrative, cât și tehnice. Oficialul operatorului de apă-canal a estimat că lucrările vor începe cel mai probabil „la anul, pe vremea asta”.

„Vor fi 25 de milioane de euro la Pașcani. La asta am lucrat cu consultantul. Vorbesc de mii de kilometri de ridicări topografice, de studii geotehnice, de sute de avize, de sute de hotărâri de consilii locale, sute de amplasamente identificate, este o muncă pe care împreună cu colegii mei și cu cei din asociație o duc de 4 ani de zile”, a explicat Mihai Doruș.

În acest context, trebuie să ne amintim că operatorul ApaVital a promis în primă fază că investițiile din fonduri europene vor fi demarate din anul 2015, iar în anul 2016 primarul Dumitru Pantazi promitea în campania electorală că acestea vor fi terminate la finalul anului 2018.

loading...
Advertisements

Related posts

ApaVital a refuzat să achite datoriile către Prest Serv Apa pe motiv că nu există contract! Pășcănenii de la bloc amenințați cu instanța dacă nu plătesc facturile ilegale ale operatorului ieșean!

Răzvan Grecu

Comuna Tătăruşi are un nou viceprimar

Ema Roman

Managerul Spitalului Municipal şi-a motivat bugetul pentru 2018! Costică Pânzaru a apărat instituţia pe care o conduce: „Spitalul are excedent pentru că a făcut economii”

Ema Roman
Încarcă...