Perechea de sateliți Proba-3 a Agenției Spațiale Europene (ESA) se află pe orbită, însă procesul de calibrare pentru a-i permite unuia dintre sateliți să creeze o eclipsă de Soare artificială pentru celălalt nu este încă finalizat. Totuși, la trei săptămâni după lansare, majoritatea oamenilor nu știu prea multe despre progresul misiunii.
Atunci când a fost lansat Telescopul Spațial James Webb (JWST), în 2021, a beneficiat de o publicitate intensă, fiecare etapă a desfășurării sale fiind documentată detaliat pe blogul NASA și preluată de presa internațională.
Situația este foarte diferită în cazul misiunii Proba-3, lansată pe 5 decembrie 2024, însă acest nivel scăzut de expunere mediatică ar putea fi potrivit pentru o misiune concepută să învețe din umbră.
Misiunea care va crea o eclipsă de Soare artificială
Eclipsele totale de Soare atrag milioane de turiști și reprezintă ocazii excelente pentru educația științifică. Însă, cu mult înainte de a deveni evenimente publice, au fost esențiale pentru cercetare. Existența coroanei solare a fost descoperită în timpul unei eclipse totale în 1724, iar Teoria Generală a Relativității a fost confirmată în timpul eclipselor din 1919 și 1922, scrie IFL Science.
» Citește continuarea pe pagina autorului