NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a plecat de la o înmormântare huiduit de sute de oameni, sub protecţia poliţiei. Secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat s-a erijat în „bodyguardul” Preasfinţitului şi a agresat cu brutalitate reporterul ziarului „Adevărul”.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, pe numele său de mirean Ilie Giosanu, însoţit de alţi trei clerici de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a „descins” astăzi, în urmă cu câteva ore, dintr-un luxos Audi A8 în mijlocul sătenilor din Cernu, comuna băcăuană Poduri. Motivul oficial a fost acela de a sluji la căpătâiul unei femei de 85 de ani, decedată în urmă cu o zi. Oamenii susţin că, de fapt, Presfinţitul ar fi dorit să anunţe întrega comunitate că Irinel Andronache, preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cernu, de 13 ani, nu mai este duhovnicul localnicilor şi că în lăcaşul religios va urma să slujească un alt preot. Surpriza a fost una de proporţii deoarece sute de săteni, femei şi bărbaţi, s-au adunat în jurul maşinii luxoase cu geamuri fumurii cu care a venit Preasfinţitul Ioachim şi l-au luat la întrebări în plină stradă. Deranjat de întrebările acuzatoare directe ale sătenilor, referitoare la şpăgile pretinse de la preoţi pentru acordarea de parohii, vicarul arhipiscopiei, Ioachim Băcăuanul, s-a urcat în maşina de lux şi a plecat în mare grabă, escortat de poliţişti. „Noi nu avem nici ce mânca, suntem nişte oameni săraci. De unde are Ioachim atâţia bani pentru o asemenea maşină? Ia şpăgi! Ne sfidează cu luxul ăsta!”, a strigat din mulţime Maria Amariei (68 de ani). Totul a început în urmă cu aproximativ două luni, când preotul Irinel Andronache, paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, a primit o hârtie de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin care era înştiinţat că nu va mai avea voie să slujească.

„Nu mi s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care trebuie să părăsesc această biserică. Nu există niciun argument pentru decizia înmânată de Arhiepiscopie. Vreau să ştiu şi eu motivul pentru care trebuie să plec, cu ce am deranjat”, a afirmat preotul Irinel Andronache. Extrem de deranjaţi de opulenţa afişată de mai marii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, sătenii au făcut zid în jurul preotului Andronache şi au iscat o adevărată răscoală. „De când a venit în satul nostru, nu a ştiut decât să muncească. El a refăcut biserica şi la orice oră aveam nevoie de el, preotul era prezent”, a afirmat Constantin Vataman (76 de ani), un sătean din Cernu. „Este preotul nostru şi nu va pleca niciodată de aici. Noi nu îl lăsăm să ne părăsească. Nu primim pe nimeni în loc”, a strigat Maria Amariei, o altă săteancă. „Un om corect! Foarte corect! Nu ne cerea bani, aşa cum am auzit că fac alţi preoţi. Intră cu smerenie şi bun simţ în casele noastre”, a afirmat Anica Creţu (63de ani) din Cernu. Cezar Teriş, de 64 de ani, nu înţelege de ce trebuie să plece părintele Andronache. „E un preot bun, cu har. Să spună Ioachim unde a greşit! De ce să-l schimbe?”, strigă săteanul în gura mare. Costel Mareş, protopopul Moineştiului, primul şef ierarhic al preotului destituit, a refuzat să prezinte un punct de vedere referitor la situaţia din Protopopiatul său.

  

  „Neodihnă misionară a Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul”

Într-un comunicat de presă, emis de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, se arată că incidentul de la Cernu este, de fapt o „o neodihnă misionară a Preasfinţitului”. „Ierarhul a făcut o oprire în parohia Cernu unde, la cererea unei familii de credincioşi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru o creştină mutată la cele veşnice. Preasfinţia Sa, cunoscând familia îndoliată, buni creştini, cu situaţie materială modestă, care frecventează adesea mănăstirea Savu – aflată în apropierea parohiei Cernu – a rostit o rugăciune de dezlegare pentru cea adormită întru Domnul. De asemenea, ca şi în alte asemenea situaţii, ierarhul a oferit un ajutor material de înmormântare respectivilor credincioşi”, se arată în comunicat. Ciprian Ioan Ignat, „popa smardoi” de la dreapta lui Ioachim.

 Cititi aici pe adevarul.ro articolul complet

 VIDEO

 Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Incendiu la o casă din Pașcani

Redacția

Cu două săptămâni înainte de a lua vacanță, elevii pășcăneni vor ține un spectacol de zile mari

Răzvan Grecu

Un copil din Pașcani a căzut dintr-un copac și și-a fracturat bazinul

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site