O firma ajunsa in pragul falimentului, isi cere tributul de la cei care de-a lungul timpului nu au administrat corect activitatea societatii.
Cei de la Fisc cer acum, in cadrul dosarului 8631/99/2013 privind insolventa SC Compania Constructii Feroviare SA, atragerea raspunderii pentru cinci cetateni ce ar fi contribuit la prabusirea firmei. Compania Constructii Feroviare SA (CCF) este o societate creata in 2003 si are ca obiect de activitate lucrari de constructii ale cailor ferate de suprafata si subterane.
Firma din Pascani a fost insa pentru mai mult timp in umbra altei firme asemanatoare ca nume si anume SC Constructii Feroviare Moldova SA. Aceasta societate a detinut de altfel la un moment dat aproximativ un sfert din actiunile firmei pascanene. In plus, se poate mentiona ca printre cei care s-au ocupat de destinele CCF SA s-au numarat si persoane din CF Moldova SA. Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi a solicitat astfel Tribunalului Iasi aprobarea atragerii raspunderii patrimoniale pentru o serie de persoane in dosarul insolventei SC Compania Constructii Feroviare SA Pascani. Printre cei care vor avea de dat raspunsuri in fata instantei se numara si mai multe personaje cunoscute din Iasi. Astfel, lista inaintata instantei contine nume precum cel al lui Ioan Timofte Bancila, fost lider sindical la compania mama, CF Moldova. Acesta este cunoscut ca un personaj care a acumulat o avere considerabila in ultimii ani si pentru legaturile sale de familie cu alte personaje celebre. Astfel, fiica sa Ioana a fost consilier local al Municipiului Iasi din partea PSD, iar fratele sau, Radu Timofte, a condus Serviciul Roman de Informatii.
Alaturi de Timofte, in dosarul inaintat instantei mai apare si numele lui Dumitru Bucataru, administratorul special in procesul de insolventa si cadru didactic al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. Ceea ce este si mai ciudat este ca la adresa stipulata in evidentele celor de la Registrul Comertului, Strada Garii numarul 7 din municipiul Pascani locuieste, conform evidentelor Primariei Pascani, o femeie si nicidecum o firma de tipul Companiei Constructiei Feroviare. Declararea unui sediu eronat in datele de identificare ale unei societati constituie infractiune, conform legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. La articolul 9, punctul “f”, se mentioneaza ca “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani”. O decizie privind cererea celor de la Finante va fi luata de instanta in perioada urmatoare.
sursa www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}