Pilotul improvizat a fost condamnat rapid, urmând să petreacă doi ani și două luni în penitenciar.
Victimă a unui accident rutier, un sătean din Todirești va ajunge în spatele gratiilor. În urma accidentului s-a constatat că încălcase în mai multe moduri legislația penală în domeniul circulației, ceea ce l-a adus în fața judecătorilor. Procesul a durat doar o lună, iar în trei termene, Judecătoria Hârlău l-a și condamnat. Bărbatul mai are șansa apelului pentru a obține o condamnare cu suspendare în baza faptului că se află la prima abatere.
Numărul de înmatriculare aparținea unei alte motociclete
În seara zilei de 29 august 2022, Dănuț Baciu mersese cu motocicleta sa Yamaha la un prieten. Au băut câteva sucuri, după care, pe la miezul nopții, au mers la un altul. Când Baciu se pregătea să plece acasă, gazda l-a rugat să îl ducă la o fată pe care o cunoștea. Baciu a acceptat și au urcat amândoi pe motocicletă și au pornit la drum. Între Târgu Frumos și Hârlău, într-o curbă la dreapta, din cauza vitezei și a lipsei de experiență, Baciu a pierdut controlul vehiculului și a ieșit de pe carosabil, izbindu-se de gardul din beton al unei case. Accidentul a avut urmări serioase. Baciu a fost internat cu un traumatism cranio-cerebral și mai multe fracturi costale, oasele rupte străpungându-i plămânii. Prietenul său, care nu purta cască de protecție, a fost internat în stare gravă, rămânând în comă timp de două săptămâni.
Ancheta a stabilit că Baciu nici măcar nu avea permis de conducere. De asemenea, motocicleta nu era înmatriculată în România, nici măcar provizoriu. Dimpotrivă, Yamaha deținută de Baciu avusese număr de înmatriculare italian, dar fusese radiată din circulație de la începutul lunii mai 2022. Numărul de înmatriculare pe care îl avea montat aparținuse unei motociclete Hyosung ce apărea ca aflându-se în circulație.
Baciu a fost trimis în judecată în fața Judecătoriei Hârlău pentru conducere fără permis, conducerea unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare. Cauza a fost soluționată de magistrați „pe repede înainte”.
A reacționat abia după condamnarea de către Judecătoria Hârlău
La primul termen, inculpatul nu s-a prezentat, deși primise citația. În lipsa vreunei motivații pentru absență, instanța a dat citire rechizitoriului procurorilor și a dispus judecarea conform procedurii de drept comun. La următorul termen, din 22 octombrie, la care Baciu tot nu s-a prezentat, au fost audiați martorii, iar instanța a rămas în pronunțare, întrucât cercetarea judecătorească era practic finalizată. După încă două zile, judecătorii au pronunțat sentința. Baciu nu se prezentase la proces, pentru a spune măcar că își recunoaște vina și că acceptă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității. Ca urmare, deși inculpatul nu avea antecedente penale, el a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenție.
Abia după condamnarea de către Judecătoria Hârlău, Baciu a reacționat. El a contestat la începutul lunii acesteia sentința, cazul intrând pe rolul Curții de Apel. Această instanță va reanaliza dosarul pe 9 decembrie.