Mobilizarea masivă la vot la alegerile parlamentare i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă UDMR riscă să un scor sub pragul de 5% și să nu intre în Parlament. Chiar și în această situație, organizația care reprezintă minoritatea maghiară va intra în Parlament datorită unei prevederi din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
Astfel, legea prevede că vor intra în Parlament și formațiunile politice care care au obținut mai puțin de 5% din voturi, dar au primit cel puțin 20% din voturile valabile în cel puțin patru județe. Doar UDMR poate îndeplini această condiție în practică, pentru că UDMR câștigă tradițional mult peste 20% în județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor și Sălaj.
Pragul alternativ a fost introdus în lege tocmai pentru a asigura o reprezentare parlamentară minorității maghiare, cea mai numeroasă din țară: puțin peste un milion de persoane, adică 6% din totalul populației, potrivit INS.
Articolul 94 alin. (2) litera a) din Legea nr. 208/2015 :
(2) După primirea proceselor-verbale încheiate de către birourile electorale ale circumscripţiilor, potrivit alin. (1), Biroul Electoral Central stabileşte partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care îndeplinesc pragul electoral,
» Citește continuarea pe pagina autorului