RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Rusia a colaborat timp de 70 de ani cu CERN, unul dintre cele mai importante centre științifice din lume. Războiul din Ucraina a distrus aceste legături. Ce legătură are Mihail Kovalciuk, prietenul lui Putin, cu aceasta?

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, acordul pe cinci ani dintre Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) și Federația Rusă s-a încheiat, la fel ca și istoria de 70 de ani de strânsă cooperare între fizicienii sovietici și apoi ruși cu cel mai mare laborator de fizică de înaltă energie din lume. Publicația T-invariant povestește cum războiul din Ucraina a distrus legăturile științifice puternice în doi ani și jumătate – și ce rol a jucat în acest sens prietenul apropiat al lui Vladimir Putin, președintele Institutului Kurceatov, Mihail Kovalciuk, scrie publicația rusă de opoziție Meduza.

De ce CERN și Rusia își încheie cooperarea

Decizia de a exclude Rusia (și Belarus) de la CERN era în lucru de mult timp. Organizația a răspuns rapid la marele război declanșat de Kremlin. Încă de la începutul lunii martie 2022, a devenit cunoscut faptul că organismul de conducere al laboratorului, Consiliul CERN, a condamnat cu fermitate acțiunile forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, a decis să înghețe statutul Federației Ruse în cadrul CERN pe o perioadă nedeterminată și a interzis lansarea de noi proiecte cu institutele și guvernul rus.

În același timp, sute de fizicieni din Federația Rusă,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Cât de bogați sunt candidații la Primăria Capitalei

Redacția

Ministrul Energiei sesizează DIICOT cu privire la propagarea de informaţii false privitoare la vânzarea lacurilor României către străini: Informaţiile distribuite în mediul online servesc ”unor actori statali şi nestatali, inclusiv unor competi

Redacția

Fenechiu, despre moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR: Vom solicita verificarea legalităţii şi realităţii semnăturilor

Redacția
Încarcă...