NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Elevii şi profesorii de la Colegiul „Unirea”― pelerini la Vovidenia

În calendarul literar al culturii române, data de 5 noiembrie este rezervată prozatorului Mihail Sadoveanu. În această zi de început de brumar, profesorii catedrei de limba şi literatura română şi 45 de elevi ai Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani au pornit pe urmele lui Sadoveanu la casa memorială din comuna Vânători, Neamţ.

 

 

 

 

Această clădire care a fost ridicată de un alt păşcănean, mitropolitul martir Visarion Puiu, l-a adăpostit pe scriitorul Mihail Sadoveanu spre apusul vieţii sale între 1948 şi 1961.

Emoţia a fost cu atât mai puternică cu cât elevii au intrat în contact direct cu mediul în care a trăit şi a scris literatură marele prozator. Paşii tuturor s-au purtat prin cele nouă camere ale muzeului. Încăperile păstrează ambianţa de epocă şi sunt expuse obiecte de o valoare inestimabilă precum: portrete ale părinţilor, un portret şi două busturi ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, obiecte de vânătoare şi de pescuit, un impresionant pian vienez pe ale cărui clape au cântat Dinu Lipatti, Geoge Enescu sau Maria Tănase. Şi pentru ca tabloul să fie complet, vizualul s-a împletit cu auditivul. Fiori străbăteau sufletele tuturor atunci când vocea scriitorului ne întâmpina cu versuri din creaţia eminesciană, acompaniat fiind de Ciprian Porumbescu cu a sa excepţională baladă.

Pentru câteva ceasuri dintr-o zi de „toamnă aurie”, cu toţii am avut impresia că timpul a stat în loc şi că Sadoveanu este pregătit să înceapă o nouă istorisire.  (Profesor Ana Iftimi)

Comunicat emis de purtătorul de cuvânt al Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani. 

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Migraţia creierelor se face cu clasa: 103 dintre cei mai buni elevi ieșeni de clasa a XII-a au decis să plece la universităţi din Vest

Redacția

Simpozion Național la Școala ”Iordachi Cantacuzino” Pașcani

Răzvan Grecu

Ministerul Educației: Aproape 4.000 de școli și grădinițe sunt astăzi în scenariul roșu, cu 286 mai multe decât ieri. 9.304 unități de învățământ sunt în continuare în scenariul verde

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site