Băncile centrale caută să se aprovizioneze cu un activ vechi, dar de încredere, iar speculatorii urmează exemplul. Unii oficiali au spus-o direct. „E un semn de războaie iminente”, spune un bancher central european citat de presa elenă, vorbind sub condiția anonimatului, încercând să dea o explicație pentru goana după aur la nivel internațional.
Pe măsură ce războiul, ideologiile diferite și protecționismul împart lumea în blocuri separate, țările în curs de dezvoltare tezaurizează lingouri de aur. Scopul lor e să se pregătească de posibilitatea prăbușirii sistemului financiar global, dominat de SUA și Europa, și înlocuirea acestuia cu unul nou.
China, de la începutul războiului din Ucraina, a cumpărat 316 tone de aur. Rusia este, de asemenea, un mare cumpărător. La fel și băncile centrale din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și India.
Polonia și Ungaria pe lista cumpărătorilor
Recent, piața a fost monopolizată de două țări a căror istorie și experiențe recente le-au sensibilizat la riscurile geopolitice: Polonia și Ungaria.
Polonia și-a dorit de mult timp să crească aurul la 20% din rezervele sale oficiale, relatează Politico. Dar Banca Centrală a Ungariei a dat startul achiziției de aur acum trei ani,
» Citește continuarea pe pagina autorului