NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

E sărbătoare mare pe 24 ianuarie. Toți credincioșii trebuie să țină POST

Pe 24 ianuarie, Biserica o pomenește pe preacuvioasa maică Calendar ortodox. Xenia era din marea cetate a Romei, din neam cinstit şi râvnitor. Deci, vrând părinţii ei să o mărite şi pregătind nunta, ea a fugit din cămara de nuntă, împreună cu alte două femei tinere, slujitoarele ei.

 

Călătorind pe mare şi trecând prin Alexandria, a sosit în ostrovul Cos. De aici, fiind îndemnată spre viaţa călugărească de minunatul ieromonah Pavel, s-a aşezat în cetatea Milassa din Careia, unde şi-a făcut o bisericuţă închinată sfântului mucenic Ştefan. În jurul acestui locaş s-a nevoit mult, împreună cu cele două slujitoare ale ei şi cu alte fecioare, dovedind răbdare şi părăsire a simţului poftelor lumeşti.

  

24 ianuarie. După sfârşitul ei s-a arătat şi semn de sus. La miază, pe când soarele lumina pământul, s-a ivit o cruce de stele, înconjurată pe din afară şi pe dinăuntru cu un cearcăn, încât părea a fi o cunună dată de Dumnezeu fericitei, pentru postul cel îndelungat, pentru priveghere, pentru dormitul pe pământ şi pentru feciorie.

Potrivit caledaortodox.ro, după îngroparea ei în pământ, nu s-au mai văzut crucea de stele şi cele două cearcăne. Despre viaţa sfintei a povestit una din slujitoare, pe când se săvârşea: din ce ţară şi din ce neam era, că la părinţi se chema Evsevia şi că vrând să trăiască necunoscută a luat numele de Xenia.

Sursa 

 

 

Advertisements

Related posts

Boboteaza fără cruci de gheaţă la bisericile din Paşcani

Irina Gherasim

Iaşul va avea un târg de weekend! Sâmbătă este prima ediţie

Redacția

Mai multe ciuperci otrăvitoare după ploile abundente. Cum le recunoaştem

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site