NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Drama unor copii din Iorcani! Mama a murit, iar ei locuiesc într-un grajd. Mesajul emoționant al unui tânăr de 17 ani! (FOTO)

Trei copii rămași fără mamă, care a decedat în urmă cu doi ani, răpusă de cancer pulmonar, trăiesc într-un grajd vechi de aproape 100 de ani, lipit cu lut și văruit. Din păcate, nici pământul pe care este ridicat acesta nu este al lor, nu au act de proprietate.

Tatăl muncește cu ziua, iar cel mai mare dintre băieți, Ștefan, în vârstă de 17 ani, a preluat responsabilitatea mamei. Are grijă de cei doi frați mai mici, dar se ocupă și de treburile casnice. Sunt copii buni, dar foarte triști, din cauza pierderii mamei, dar și a situației pe care o au. Și înainte, lipsurile erau aceleași, dar aveau dragostea celei mai dragi ființe, care a murit în brațele lui Ștefan, pe când acesta avea doar 15 ani. A îngrijit-o timp de patru luni, ca pe un copil . A schimbat-o, i-a dat să mănânce, și în tot acest timp s-a rugat foarte mult pentru sănătatea ei.   

 Tânărul i-a trimis un mesaj emoționant Iulianei Niculiță-fondatoarea Grupului Donații Pașcani.

”Suntem o familie formată din cinci copii și tata,din localitatea Iorcani, județul Iași! Două fete și trei băieți, Ioana 24, Daniela 29, Ștefan 17, Adrian 13 ți Ionuț 9 ani! Cine scrie este Ștefan! Îmi este foarte greu și nici măcar nu știu de unde să încep pentru că întotdeauna când mă gândesc la ceea ce trăim , mă gândesc ca la un vis urât din care poate, poate, ne vom trezi! Mama noasta a murit acum doi ani , răpusă de un cancer pulmonar. Acesta este visul cel mai urît din care caut să ma trezesc pentru că nimic nu mai are frumusețe pe acest pământ fără mama! Ne este atât de dor de dânsa și dacă aș putea plăti cu prețul vieții, pentru ca mama să fie în viață, aș face-o! Nu știu , mă gândesc că toți avem greutăți și momente în care facem cunoștință cu suferința, dar parcă când e la tine în casă, e mult mai greu decât ți-ai fi putut imagina! Surorile fiind căsătorite nu prea au dat pe acasă decât foarte rar, sunam să vină că mama nu e bine și că este nevoie de ele acasă, dar făra niciun rezultat! Mama , în ultimele patru luni de viață, a avut nevoie de îngrijiri speciale pentru că nu era capabilă din cauza bolii să se miște prea mult. Aveam 15 ani, multe visuri și planuri de viitor, însă m-am văzut nevoit să am grijă de ea ca de un copil mic, pentru că îi era greu chiar să și mănânce! Aceea a fost perioada în care m-am simțit prăbușit din toate punctele de vedere,cu toate acestea era iubirea pentru mama care întotdeauna mă îndemna să rabd și să mă implic. Nu vreau să mă plâng, pentru că nu e frumos, dar mult am mai plâns în perioada aceea, în care totul lua o cu totul și cu totul altă întorsătură pentru mine! Au fost patru luni, în care m-am rugat mult, am avut grijă de mama cum am putut mai bine, în speranța că mama se va vindeca, acesta era și gândul care îmi dădea putere și mă încuraja! Dar din păcate, pentru noi, nu a fost așa. Mama s-a stins în brațele mele pe 26 februarie 2019! Mult timp nu am vrut să accept, mi se părea imposibil să trăim fără ea, pentru că mama a tinut foarte mult la noi! Mult timp, cuvantul mama mă punea pe un plans necontrolat pentru că așa cum am spus , fără ea , nimic nu mai era frumos, nu mă mai puteam bucura de nimic! Totuși, într-o zi am hotărât: sus Ștefane, situația nu e deloc frumoasă, dar măcar pentru frătiorii mici fii tare, pentru că și ei au fost și sunt afectați foarte mult de pierderea mamei. De la 15 ani, împreună cu tata, care e un tată iubitor, am început încetul cu încetul să îmi iau și responsabilitățile mamei : gătit, spălat, grijile gospodăriei și grija de frați! Cu foarte multă durere în suflet și lipsuri am încercat sa ne ducem înainte viața pentru că a sta pe loc și a ne plânge unul pe celălalt, nu era cea mai buna soluție!”, este un mesaj emoționant, plin de durere, transmis de Ștefan, un tânăr de doar 17 ani, pe care greutățile vieții l-au maturizat mult prea devreme.

  

Familia Todică are nevoie în primul rând de o locuință decentă. Au terenul, este de la bunica paternă, însă trebuie dezbătută moștenirea. Altă variantă mai ușoară ar fi daca cineva le-ar putea dona o bucată de teren pentru ca familia Todică să-și poată construi, cu ajutorul celor care vor să dea o mână de ajutor, o locuință decentă. Iuliana a discutat și cu viceprimarul comunei Tătăruși, Mirel Lazăr, despre această situație și i-a promis o bună colaborare.  

”Persoane cu suflet de aur au aflat de noi și mai mult ne-au înconjurat cu multă dragoste și căldură pentru a ne sprijini cum au crezut și cum au putut mai bine! Desigur, lipsurile noastre au fost și când trăia mama, dar parcă nu le vedeam, nu le simteam așa de tare! Am primit alimente, exact în momentele în care duceam mare lipsă, haine, rechizite pentru că incă suntem toți trei în școală! Acest apel îl fac pentru faptul că o persoană s-a oferit să ne ajute cu mai mult, pentru cp a văzut condițiile în care locuim! Un grajd care a fost adaptat de tata ca să putem locui în el, pentru că mama și tata nu au avut posibiltăți prea mari pentru a ne permite o casă mai bună! Fără serviciu amandoi, cu cinci copii, ne-a fost greu! Doamna Iuliana de la Donații Pașcani, ea e sufletul care a intrat în viața noastră ca un înger luptător. Încă de la primele vizite la noi a luat legatura mai departe cu Primăria, ca să putem obține acte de proprietate pentru pământul pe care stăm acum, pentru că încă nu e al nostru, și câțiva bani pentru a putea începe construcția unei case! Rugăm să fim iertați că poate deranjăm prin acest apel, însp dacp sunt dintre dumneavoastră, care doresc să ne ajute v-am fi recunoscători pentru că da, casa în care stăm este pe punctul de a cădea la inundație sau cutremur! Am făcut acest apel la îndemnul mai multor persoane, cu speranța că se va găsi și pentru noi putin ajutor! Stăm la dispoziție cu toate detaliile pentru a se verifica adevarul faptului, ă aceasta este chiar nefericita situație în care ne aflăm! De asemenea, suntem foarte recunoscatori și pentru o mică rugăciune făcută pentru sufletul mamei Cătălina- Elena ! Vă mulțumim din suflet!”, a mai precizat Ștefan.

Cei trei băieți din familia Todică sunt acum  la Mănăstirea Putna, sub aripa călugărului Mihai, care îi ajută cum poate. A găsit deja tâmplăria pentru casă. Copiii sunt cuminți, cu bun simț iar Dumnezeu le dă putere să meargă mai departe. Duminică se vor întoarce la Iorcani, după o săptămâna cât au stat la Mănăstirea Putna. Speranța lor este în rugăciune și în Dumnezeu, dar și în oamenii de bine care vor să le dea o mână de ajutor!

Cine vrea să ajute familia Todică poate dona în următorul cont, deschis pe numele tatălui, Vasile.

Advertisements

Related posts

Au apărut primele mărţişoare de vânzare, la Pașcani!

Ema Roman

România s-ar putea confrunta cu cea mai caldă vară din ultimii 100 de ani

Redacția

Eliberarea documentelor medicale pentru înscrierea copiilor în colectivități este gratuită

Redacția
Încarcă...