RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Dosarul cu sprijin FBI al clanului Corduneanu: punct final după 5 ani şi circa 100 de termene


Punct final în cel mai important dosar de crimă organizată de la Iaşi. Judecătorii din dosarul clanului Corduneanu, renumita grupare interlopă din Iaşi, au decis, zilele trecute, să finalizeze cercetarea judecătorească din acest caz, deşi, în prealabil, stabiliseră termen pentru audierea mai multor martori cu identitate protejată.

La ultimul termen de judecată, magistratul de caz de la Tribunalul Maramureş a decis ca dosarul să rămână în pronunţare, informând avocaţii din dosar că au termen până la mijlocul acestei săptămâni pentru a depune concluzii scrise. Cinci ani de procese şi aproape o sută de termene de judecată au avut loc până acum în dosarul Cordunenilor, lucru semnalat anterior şi de „Ziarul de Iaşi“, într-un articol în care criticam lentoarea justiţiei din acest caz (VEZI AICI). 

 
Procurorii cer ani grei de închisoare
 
Surse judiciare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, la ultimul termen de judecată din acest dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au solicitat condamnări la închisoare, orientate spre maximul pedepsei, pentru inculpaţii din acest dosar. În replică, avocaţii Cordunenilor au susţinut că aceştia sunt nevinovaţi, şi au cerut achitarea. 
 
Decizia ca dosarul să rămână în pronunţare ne-a luat prin surprindere, mai ales că mai erau martori de audiat şi probe de administrat. Noi am solicitat, în principal, achitarea, întrucât fapta nu există. De asemenea, în subsidiar, în situaţia în care judecătorul nu va pronunţa achitare, am solicitat închisoare cu suspendare. Sperăm ca decizia justiţiei să fie una corectă, bazată pe probe“, a declarat avocata Anca Drăgoi, apărătoarea lui Bogdan Corduneanu.
 
Judecată după vechiul Cod 
 
Apărarea din acest dosar a cerut instanţei să constate că o serie de fapte, cum ar fi câteva de şantaj sau de fals, s-au prescris. De asemenea, avocaţii au cerut ca instanţa să aplice Codul Penal precedent, cel din 1968, întrucât ar fi mai favorabil interlopilor. Chiar dacă instanţa va constata prescrierea unor fapte, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, Cordunenii pot lua pedepse mari de închisoare, printre principalele capete de acuzare imputate lor numărându-se constituirea de grup infracţional organizat, spălare de bani, trafic de minori etc. 
 
Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul, erau prezentate în clar în actele de la dosarul instrumentat de procurorul Vasile Chifan, ajuns între timp la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. 
 
În cei cinci ani de proces, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors la Iaşi. Memorabile rămân cererile lor prin care solicitau să părăsească Iaşul invocând că sunt săraci şi că s-au angajat în alte oraşe din ţară.
 
Toate au fost admise deşi, sub nasul judecătorilor, Cordunenii conduceau maşini de zeci de mii de euro şi se pozau cu teancuri de euro şi dolari. În dosarul în care riscă să facă puşcărie, Cordunenii sunt acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o vastă activitate infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc.
 
Reţeaua de hoţi din Europa, de pildă, întinsă în peste 30 de ţări, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. Procurorii DIICOT au primit sprijin inclusiv din partea FBI în instrumentarea acestui dosar. Pronunţarea judecătorilor Tribunalului Maramureş a fost anunţată pentru 14 octombrie. Există şi posibilitatea ca judecătorii să amâne pronunţarea pentru o dată ulterioară.
 

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Dosar penal pentru că s-a urcat beat pe moped

Redacția

IPJ Iași, explicații legat de accidentul rutier de pe strada Moldovei (VIDEO)

Acălugăriței Dragos

Dosar penal după ce a furat telefonul unui prieten. Prejudiciul a fost recuperat

Teona Gherasim
Încarcă...