NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Doi medici de familie din Pașcani recoltează probe pentru cancerul de col uterin

30 de cabinete de medici de familie din Pașcani au contract de consiliere a pacienților pentru programul de screening a cancerul de col uterin, iar doi medici de medicină de familie vor preleva probe în cabinetele lor particulare.

Aceștia sunt dr.Doina Buiuc și dr. Maria Ciopraga. Programul finanțat de Ministerul Sănătății a debutat la Pașcani la începutul lunii octombrie, se deruleaza in următorii cinci ani şi îşi propune scăderea numărului de decese cauzate de cancerul de col uterin prin depistarea leziunilor în fază cât mai incipientă şi orientarea pacientelor spre centre de diagnostic şi tratament.

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatic sau fără antecedente sugestive, au posibilitatea să efectueze gratuit testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Papanicolau. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale.

  

Pentru realizarea testului, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie, care o va informa cu privire la prevenţia bolii şi îi va elibera un formular care îi asigură înscrierea în program şi trimiterea la un medic specialist pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie în maxim 30 de zile, pentru a fi prezentat pacientei. Se exclud de la program femeile care au deja un cancer genital confirmat, care au suferit o histerectomie totală pentru afecțiuni benigne. Nu se includ în program tinerele cu o vârstă mai mică de 25 de ani pentru că studiile au arătat că incidența cancerului de col uterin sub vârsta de 25 de ani este foarte mică.Procedura nu este dureroasă și se efectuează în câteva minute.  

 Anual, în România, peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, nemiloasa boală devenind o problemă de sănătate publică cu costuri sociale importante, având în vedere incidenţa crescută: este a doua cauză de mortalitate prin cancer în ţară.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Pesticidele care omoară albinele în România, interzise de Comisia Europeană

Redacția

Bursa Locurilor de Muncă. Vezi ce agenți economici au confirmat prezența (DOC)

Răzvan Grecu

Primarul Iaşului şi IPS Teofan, mesaje de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva (VIDEO)

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site