RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Doi din şapte salariaţi români nu au plătite asigurări de sănătate şi pensii, arată datele ANAF

Doi din şapte salariaţi români nu au plătite asigurări de sănătate şi pensii, arată datele ANAF. Şi asta după ce obligaţia de a plăti aceste contribuţii a trecut prin lege de la angajat la angajator.

 

Practic, 250 de mii de firme din ţara noastră nu îşi respectă acum obligaţiile faţă de proprii salariaţi. Cum puteţi verifica dacă firma la care lucraţi plăteşte contribuţiile, aflăţi din materialul următor.

  

Birourile avocaţilor sunt pline de plângeri ale angajaţilor care s-au trezit peste noapte fără contribuţii la pensii şi sănătate. În urmă cu un an, acestea au trecut de la angajat la angajator.

De atunci agenţii economici sunt obligaţi să le reţină din veniturile salariaţilor şi să le achite statului român. Nu toţi fac acest lucru.

Adrian Cuculis, avocat: Avem în lucru un caz unde mai mult de 10 persoane, care lucrează într-o societate de construcţii, nu au taxele şi impozitele plătite, respectiv contribuţiile către sănătate, contribuţii obligatorii cu reţinere la sursă de mai bine de patru ani de zile, lucruri care trebuiau plătite lunar.

Datele ANAF arată că 250 de mii de agenţi economici au declarat că au oprit sumele de la angajaţi, dar nu le-au achitat în conturile ANAF. În total, peste două milioane de angajaţi sunt în această situaţie.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Chiar dacă nu sunt plătite asigurările sociale la data de azi, salariatul are calitatea de asigurat atât în sistemul public de sănătate cât şi în sistemul de pensii

Salariaţii ar putea resimţi însă în viitor efectele: vechime mai mică pe cartea de muncă şi o pensie mai mică.

În acest moment, Spaţiul Privat Virtual al Fiscului permite doar verificarea taxelor datorate, nu şi al celor achitate. La fel şi Casa de Pensii. Într-un singur fel se poate verifica: de la biroul de reurse umane al companiei pentru care lucrăm.

Firmele care nu plătesc contribuţii, riscă amenzi între 30 şi 50 de mii de lei. Angajaţii care sunt într-o astfel de situaţie se pot adresa Instanţei.

sursa www.observatortv.ro

 

Related posts

Niste politicieni cu tupeu au facut miliarde. Acum trebuie sa dea banii inapoi

Redacția

Şefa creşei din Iaşi unde copiii erau învăţaţi să înjure, bătută de un părinte. Femeia a fost dată cu capul de masă

Redacția

Consilierul Pintilie despre decizia de a reveni asupra demisiei:”Cred că este normal să termin ceea ce am început. Nu sunt laş”

Oana Cordoneanu
Încarcă...