RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dimensiunea dezastrului dintr-o arie naturală protejată. Malurile Siretului, rase cu buldozerul

Situația ariei naturale protejată „Lunca Siretului Mijlociu” este mult mai gravă decât am prezentat-o acum câteva zile, când, cu ajutorul unui specialist hidrotehnist, am arătat dezastrul pe care îl produc balastierele pe Siret. Vorbim de o porțiune lungă de 20 de kilometri, în amonte și aval de podul din Șcheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, pod situat pe drumul Roman-Iași. Pe cursul Siretului, pe cei 20 de kilometri, funcționează 8 balastiere. Exploatarea agregatelor minerale făcută într-un mod haotic și fără pic de răspundere, mai ales de când PSD a eliminat custozii din ariile protejate, a transfromat principale cursuri de apă din Moldova într-un adevărat rai al mafiei balastierelor căreia nu i se mai opune nimeni. Râurile Bistrița, Moldova și Siret au fost efectiv măcelărite, fără ca nimeni să intervină: Apele Române, Garda de Mediu, Poliția.


Aria naturală protejată „Lunca Siretului Mijlociu” face parte din situl Natura 2000, însă este un amănunt neinteresant, pentru că altfel nu se explică dezastrul pe care l-am descoperit în fotografiile pe care ni le-a trimis un pescar care locuiește chiar în zona Șcheia, acolo unde domnește legea bunul plac.
Pescarii sunt îngrijorați, pentru că, de la an la an, râul Siret se confruntă cu scăderea populațiilor de pești din cauza distrugerii malurilor și a râului, în general.

„Am fost acum câteva săptămâni pe malul Siretului, de la pod înspre Șcheia și este groaznic ce se întâmplă: maluri rase de copaci, diguri făcute aiurea peste tot, șanțuri fără nici un sens, plase la balastiere, au distrus tot, absolut tot. Mă gândesc la ce trebuie să se întâmple, pentru ca autoritățile să vină la fața locului și să se implice. Sunt un pescar care îndrăgește natura și asta mi se pare inacceptabil. Nu mai este pește, nu sunt controale, e pur și simplu România. Acum câteva săptămâni am mers să caut locuri de pescuit pentru vara viitoare și am rămas șocat de ce am găsit”.

„În ultimii 2-3 ani, când am mers la pescuit în zonă, am văzut toate balastierele. Sunt, într-adevăr, o mulțime de păsări, exemplare foarte frumoase: rațe, gâști, fazani. La ultima plimbare ne-am întâlnit cu un pădurar care ne a explicat că râurile sunt supravegheate de ANPA, iar Romsilva nu are nicio putere decât pe teritoriul unde își au pădurile. Iar anumite părți din pădurile de pe lângă râu sunt proprietatea primăriilor din zonă”.

  

„Este incredibil cum, construind un dig, și-au făcut drum pe mijlocul apei fără ca nimeni să nu le spună nimic. Am văzut cu ochii mei. Braconieri sunt peste tot, inclusiv la balastiere. La fiecare balastieră există bărci și se pun plase care stau și câte 3 zile în apă. Peștele moare de cele mai multe ori și sunt nevoiți să-l arunce. Sunt balastiere unde bagă și 2-3 plase. Pe râul Moldova, unde am fost la pescuit, dezastrul e și mai mare. Acolo, pur și simplu se joacă cum vor ei cu pietrișul. Fac șanțuri, astupă, fac diguri. E cumplit!”

Pozele pe care le-am primit sunt grăitoare și arată dimensiunea dezastrului de pe râul Siret, în zona podului de la Șcheia.

cotinuare pe www.atacul.ro

Related posts

Administrația Pantazi recidivează: Licitație suspectă pentru întreținerea iluminatului public

Marius Parteni

Noul cimitir nu se face nici anul acesta! DNA cercetează dacă AgroComplex a lucrat legal terenul destinat locurilor de veci!

Răzvan Grecu

Primăria face cadou firmei lui Pantazi o pășune! La preț minim, fără licitație și fără anunț public!

Oana Cordoneanu
Încarcă...