RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Deschiderea anului școlar în Pașcani: rugăciuni, speranțe și promisiuni

Școlile pășcănene și-au deschis astăzi porțile pentru cei peste 8000 de elevi înscriși în anul școlar 2012-2013. Cu buchete de flori în mână, emoționați de prima zi într-o clasă nouă sau fericiți de revederea prietenilor dragi pe care nu i-au văzut în vacanță, copiii au fost întâmpinați de profesori, oficialități și preoți.

 

Orice lucru pe care îl începem, să-l începem cu Dumnezeu”

Peste tot ceremonia a fost deschisă de intonarea Imnului Național și de o scurtă rugăciune condusă de preoții prezenți. „Orice lucru pe care îl începem, să-l începem cu Dumnezeu”, a spus pr. Costel Olariu de la Biserica Sfânta Parascheva în fața publicului de la „Miron Costin”. Nu peste tot copiii au fost la fel de disciplinați; dacă micuții de la Școala Lunca au spus „Tatăl nostru” într-un cor foarte frumos, împreună cu părintele Ioan Juncanariu, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe din suburbie, protopopul Pavel Postolachi a trebuit să-i cheme cu fermitate la rugăciune pe elevii de la „Sadoveanu”: „Dacă nu vorbim cu Dumnezeu și vorbim între noi, nimic nu folosește… N-o spun ca un reproș, dar în toată lumea asta, când se cântă Imnul unui popor e un moment sacru. Mintea ta trebuie sa fie la inima poporului și la Dumnezeu. Cei care nu doriți să spuneți o rugăciune, mai degrabă vă retrageți”, le-a spus acesta.

  

Discursul primarului

Primarul Dumitru Pantazi a participat la festivitățile de deschidere de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” și Școala Generală Lunca. În toate cele trei locuri a vorbit, similar, despre emoția începutului de an școlar și i-a sfătuit pe elevi să învețe și să-și respecte profesorii. Au fost atinse și subiecte mai delicate: primarul a vorbit despre responsabilitățile administrației și a recunoscut că municipalitatea se află în fața unui an dificil, din cauza datoriilor acumulate la bugetul local.

Mă aflu aici în fața dvs în calitate de primar al acestei localități și, sigur, responsabilitatea este destul de mare. Am preluat mandatul cu un deficit de aproximativ de 20 de miliarde de lei, restanțe de la bugetul local din anii precedenți, și voi încerca în cel mult un an de zile să recuperez aceste restanțe, având în vedere că de anul acesta și finanțarea s-a schimbat, există o finanțare per elev de la bugetul de stat și o finanțare de la bugetul local. Noi sperăm cel mult într-un an de zile să echilibrăm datoriile și să reușim să asigurăm acele investiții fără de care procesul de învățământ nu se poate desfășura așa cum trebuie”, a spus Dumitru Pantazi celor prezenți la Liceul „Miron Costin”.

Discursul său a atins teme personale când a vorbit în fața elevilor de la Școala Lunca: „Acum 50 de ani pășeam și eu pe locurile acestea iar învățătoarea mă așeza într-una din bănci. Este o onoare să mă aflu din nou aici. Sunt cuprins de aceleași emoții ca și tinerele vlăstare care intră pentru prima dată în această școală”, le-a spus Dumitru Pantazi copiilor.

Aleșii locali nu s-au înghesuit să participe la festivități

Potrivit programului comunicat de Primăria Pașcani, mai mulți consilieri locali își anunțaseră prezența la festivitățile de deschidere, toate aflate în oraș. Dacă la „Miron Costin” primarul a fost însoțit de consilierii Bogdan Alexa și Vasile Pleșca, iar la „Sadoveanu” au fost prezenți liberalul Dorin Nechifor și consilierul județean Dinu Apăvăloaie, la Școala Lunca niciunul dintre consilierii locali nu a participat la deschiderea anului școlar.

Au mai luat cuvântul directorii școlilor și un reprezentant al Jandarmeriei. Prezent și el la mai multe unități din municipiu, inspectorul Cristinel Iordăchioaia a citit mesajul Inspectorului Școlar General, Camelia Gavrilă.  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pluralism și alteritate în educație – perspective teoretice și praxiologice. La evenimentul de la Iași au participat și reprezentanți ai școlilor din Pașcani

Redacția

Bani pentru echipamente la Clubul de Robotică Mironobot

Redacția

Elevi din Pașcani, Valea Seacă și Mogoșești Siret, admiși la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

Arteni Denisa Mădălina
Încarcă...