NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

De ce nu au parte sinucigaşii de o slujbă de înmormântare? Cum se explică viziunea bisericii asupra gestului de a-ţi lua viaţa


Biserica spune despre sinucidere că este un păcat foarte grav, şi asta deoarece persoanele care aleg să-şi ia viaţa s-au lepădat de credinţa în Iisus Hristos şi de nădejdea în Dumnezeu, iar necredinţa şi deznădejdea sunt păcate despre care Sfânta Scriptură spune că nu se vor ierta.

  

Biserica spune că o persoană care îşi ia viaţa nu poate avea parte de o slujbă de înmormântare, decât dacă aceasta nu se afla în deplinătatea facultăţilor mintale în momentul săvârşirii faptei.

Această practică nu este săvârşită doar în acord cu tradiţia orală ce îşi are originea în vremea lui Hristos şi a Apostolilor, ci este o obligaţie canonică extrasă din Sfintele Canoane. Sfântul Apostol

Pavel spunea: „Nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?”. Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei precizează: „Cu privire la sinucigaşi, clericii trebuie să se lămurească dacă s-a sinucis fiind cu adevărat ieşit din minţi (adică nu a avut intenţia). (…) Deci clericul trebuie să cerceteze cu băgare de seamă ca să nu cadă sub osândă („aruncă mărgăritarele înaintea porcilor” Mt. 7, 7), (Ioan N. Floca: „Canoanele Bisericii Ortodoxe – note şi comentarii„).

 În Pravila de la Govora din anul 1640 se spune: „Cine se va ucide singur de bună voie, acestuia să nu i se cânte nici să i se facă pomenirea lui niciodată, iar de va cădea fără voia lui, şi va muri, acestuia să i se cânte şi să i se facă pomeniri.” Preoţii susţin că sinucigaşul, cel care alege să-şi ia viaţa de bună voie, nu trebuie să fie slujit sau pomenit la vreo slujbă, căci şi-a dat sufletul Satanei, ca şi Iuda Iscarioteanul.

Articolul integral pe Adevărul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

ULTIMUL DICTATOR AL EUROPEI

Redacția

Poveşti de groază cu spirite şi draci într-o biserică veche din Bărăgan: „Se aude noaptea ca şi cum cineva ar plânge“

Redacția

Cum îngrijim tenul uscat în sezonul rece?

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site