NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Daea vrea să limiteze la maximum 5 numărul porcilor crescuţi în gospodărie

 

Doar cinci porci ar mai putea fi crescuţi în gospodării. La final de mandat, Petre Daea revine cu ordinul prin care vrea să limiteze creşterea animalelor pentru consum propriu. Cine va avea mai mulţi porci trebuie să se autorizeze şi să plătească taxe la stat. Doar aşa poate fi controlat virusul pestei porcine, spune Ministrul Agriculturii. În timp ce românii de la sate sunt revoltaţi. Spun că ei cresc animale pentru toată familia şi nu fac o afacere din asta. 

  

 

Sorin Cristea creşte 10 animale. Potrivit noului ordin aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, ar putea să nu se mai încadreze la categoria fermă de subzistenţă, adică pentru propriul consum. Va fi nevoit să îşi înfiinţeze o ferma şi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată, înterprindere sau firmă. Ordinul stabileşte numărul de animale în funcţie de categoria fermei.

SORIN CRISTEA, fermier: Tot timpul în familia noastra s-au crescut porci că sa avem de Crăciun, să avem porci ca să tăiem ca să mâncăm. Ar fi culmea să nu creştem porci la ţară. Părerea mea că zece porci pe an ne e suficient la o familie cu copii, cu bătrani.

Micii crescători sunt revoltaţi de ideea de a avea mai puţin de cinci porci în curte.

“Eu, spre exemplu, cresc opt purcei, trei-patru dintre ei sunt pentu consum propriu al familie. Am şi o soră în zona urbană. Cresc şi pentru ea unul doi purcei. Niciodată nu s-a întâmplat, nici părinţilor noştri, nici noua, să îţi impună să creşti un porc sau zece. Cât ai putut atât ai crescut. A fost în plus, ai vândut”, spune un fermier. 

REGULI PENTRU CREŞTEREA PORCILOR:

– subzistență: maximum 5 capete (peste 30 kg)

– fermă mică: 6 – 65 de capete 

– fermă medie: 66 – 130 de capete 

– ferma mare: 130 de capete

SURSA: ordin MADR

Ministrul Agriculturii susţine că măsura este necesară pentru a stopa focarele de pestă porcină. Există acum în 33 de judeţe, adică 80% din ţară. În plus, exportatorii susţin că există riscul ca exporturile de carne de porc să fie interzise. Şi mulţi dintre procesatori susţin ordinul lui Petre Daea.

SORIN MINEA, preşedinte Romalimenta: Cei care sunt nemulţumiţi de acest ordin nu sunt crescătorii mici. Aţi văzut bine. Au voie să crească în continuare fără nicio problemă. Sunt cei care ar dori să crească porci şi să-i vândă pe piaţa neagră. Dacă dispare creşterea porcului, nu vom mai avea unde să trimitem porumbul pentru furaje. Va fi o bombă pentru agricultura românească. 

Prima încercare a Ministrului Agriculturii de a impune o limită pentru creşterea porcilor în gospodării a fost în luna martie. Atunci, însă, ordinul a fost respins. 

 sursa www.a1.ro

Advertisements

Related posts

Ce facem dacă ne prinde furtuna în mașină

Redacția

Incendiu la Casa Praznicală a Bisericii “Înălţarea Domnului”, din Paşcani (Foto-Video)

Ema Roman

Record în căutarea locurilor de muncă. Patru milioane de cereri depuse în trei luni, angajatorii nu mai fac față CV-urilor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site