NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cunoaşte-ţi drepturile! Cum îţi poţi schimba medicul de familie

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă rubrica „Cunoaşte-ţi drepturile!” menită să aducă în atenţie condiţiile de obţinere a drepturilor care implică calitatea de asigurat în sistemul medical din România.

Orice asigurat din sistemul naţional de sănătate are dreptul să-şi schimbe medicul de familie, indiferent de motivele care stau la baza deciziei sale. Procedura este simplă şi nu presupune prea multă birocraţie. Persoanele cu asigurare de sănătate îşi pot schimba medicul de familie numai după ce au trecut cel puţin 6 luni de la data la care s-au înscris pe lista acestuia. Asiguratul trebuie să adreseze o cerere medicului pe lista căruia vor să se înscrie, în care să specifice numele medicului actual. După ce a înregistrat cererea, medicul de familie primitor trebuie să anunţe, în maxim 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat pacientul, precum şi casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale. Medicul de familie de la care a plecat pacientul îi va trimite noului medic de familie, prin poştă, fişa medicală a pacientului. Este bine de ştiut că o copie a acestei fişe va fi păstrată de cabinetul medical de la care pleacă asiguratul, cel puţin un an de la data plecării. Pacientul trebuie să prezinte noului medic de familie documentele care să-i ateste calitatea de asigurat. Medicul de familie are obligaţia să respecte dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

sursa ziarulevenimentul.ro

  

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Criza vaccinurilor pentru bebeluşi a luat sfârşit

Redacția

Bătaie de joc la Spitalul Rădăuți, după ce a fost închis cel din Suceava: „Am primit 25 de măscuţe de la statul român… 25, nu 25 de mii”

Redacția

Covidul a intrat şi în poliţia ieşeană. Patru cazuri au fost deja confirmate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site