În speranța că vor mai sănătoși și că își vor prelungi viața, tot mai mulți oameni preferă să consume suplimente alimentare. Acestea nu sunt însă la fel de bine reglementate ca medicamentele, iar în unele cazuri fac mai mult rău, decât bine.
Un specialist în medicină a demontat pentru The Conversation cele mai folosite mituri de industria suplimentelor alimentare pentru a vinde cât mai multe flacoane de vitamine.
Katie Suleta, doctor în Științele Sănătății, de la Universitatea George Washington, a spus că industria suplimentelor alimentare se foloseste de trei mituri pentru a le promova.
Datele arată că 74% dintre adulții americani iau vitamine, prebiotice și alte suplimente alimentare.
Și în țara noastra este nevoie de un control mai amănunțit al acestora, iar Parlamentul European vrea să adopte o legislație în acest sens, valabilă în toate statele membre.
Tot ce e natural e mai bun
Companiile farmaceutice folosesc adesea cuvântul „natural” pentru a ne face să credem că suplimentele sunt mai bune pentru organism.
„De multe ori pare corect să dorești medicamente naturale, remedii, tehnici de prevenire și așa mai departe.” spune expertul Katie Suleta.
Astfel, suntem mai tentați să credem că vitamina C ne va ajuta să prevenim răceala, dacă provine din surse naturale, mai mult decât vaccinul antigripal, desi este dovedit clinic că acesta din urmă diminuează gravitatea bolii.
Pe scurt, ideea este că industria suplimentelor folosește termenul “natural” pentru a sugera că produsele lor sunt mai bune și mai sănătoase, dar acest lucru poate fi o strategie de marketing manipulativă. Termenul “natural” nu garantează calitatea sau eficacitatea produsului și nu ar trebui să fie singurul criteriu în luarea deciziilor legate de sănătate.
continuare pe adevarul.ro