RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Cum moare unul din cele mai importante monumente din judeţ. 2.500 de ani de istorie sunt distruşi de birocraţi

Plimbat între autorităţi, situl arheologic Cetatea Geto-Dacică de pe Dealul Cătălina se cufundă în pământ, de pe o zi pe alta. Primăria comunei Cotnari nu are bani pentru restaurarea monumentului, motiv pentru care proiectul a fost blocat.

De aceea, edilii comunei au propus darea monumentului în administrare Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi pentru o perioadă de opt ani, însă nici aici nu s-a găsit o rezolvare. Este pentru a doua oară în decurs de câteva luni când CJ refuză să preia cetatea, proiectul fiind amânat din nou, în ultima şedinţă de plen. Prima dată, proiectul de punere în valoare a cetăţii a fost respins la sfârşitul anului trecut, când consilierii judeţeni au considerat că termenele din proiect nu sunt realizabile. Anul acesta însă, principala problemă este finanţarea, fiind vorba de sume importante de bani pentru reamenajarea unui asemenea obiectiv. Între timp, primarul comunei Cotnari, Vasile Băeanu recunoaşte că nimeni din CJ nu l-a contactat pe acest subiect. 

„Dacă se va investi în acest monument, atunci se va investi pentru turismul în judeţ. Noi avem în comuna una din cele mai valoroase cetăţi din România. Dacă se vrea, se poate face un parteneriat pentru finanţarea lucrărilor, dar vorbim deocamdată de o etapă de studiu, investiţia fiind una de lungă durată. Acum, situl este într-un stadiu avansat de degradare. Pot spune că singura perioadă în care a arătat bine şi veneau autocare cu turişti era pe vremea comunismului. Acum nu mai vine nimeni, pentru că oamenii nici nu au ce vedea”, a declarat primarul Vasile Băeanu.

  

Proiect blocat în sertarele CJ

Trecerea cetăţii din domeniul public al comunei Cotnari în administrarea CJ este prima etapă a promovării proiectului pe fondurile disponibile pentru perioada 2014 – 2020. De partea cealaltă însă, şefii CJ Iaşi nu au fost de acord cu preluarea monumentului pe o perioadă determinată, pentru ca apoi să-l înapoieze autorităţilor din Cotnari gata amenajat. 

„Ne simţim un pic folosiţi de către administraţia locală din Cotnari, în sensul că ei ne cer să luăm în administrare cetatea pentru o perioadă de opt ani, iar după ce o amenajăm, să le-o dăm înapoi gata făcută. De aceea, cred că este necesară o amânare a proiectului până la o şedinţă viitoare”, a spus Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi.

În anii 2013 – 2014, Consiliul Local al Comunei Cotnari a promovat hotărârea după o serie de discuţii comune cu CJ Iaşi şi reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Ministerul Culturii din care a reieşit că nici una dintre cele două instituţii nu aveau în administrare Cetatea de la Cotnari. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi spun că de zece ani caută soluţii pentru repunerea în valoare a sitului arheologic.

Este unul din cele mai importante monumente din judeţ, iar salvarea acestui sit o cerem de zece ani încoace. Noi am dorit ca acest lucru să fie posibil printr-un proiect cu finanţare europeană. Concret, punerea în valoare a acestui monument înseamnă scoaterea în evidenţă a dovezilor arheologice, a artefactelor şi a zidurilor care ar putea fi descoperite ulterior, astfel încât situl să devină un obiect turistic pentru întreaga comunitate ieşeană”, a declarat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

 2.500 de ani de istorie

 Cetatea geto-dacică de la Cotnari dăinuie de peste 2.500 de ani pe dealul Cătălina.A fost construită în secolele IV-III înainte de Hristos, fiind de mare importanţă strategică. Aceasta e prevăzută cu ziduri, valuri de pământ cu miez de piatră şi şanţuri succesive de apărare. În anul 1967 s-au făcut săpături arheologice, iar zona a fost declarată protejată. În 1992 a fost înfiinţată Rezervaţia arheologică de la Cotnari, care se subordonează Muzeului de Istorie a Moldovei. Momentan, situl este inclus de Ministerul Culturii în Repertoriul Arheologic Naţional şi în lista Monumentelor Istorice din România, drept monument de clasă A de interes Naţional.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Post vacant la o parohie din Protopopiatul Pașcani

Oana Cordoneanu

Spectacol de magie la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” Pașcani

Carmen Bălăceanu

Nepoata lui Arsenie Boca, mărturii emoţionante despre unchiul său

Redacția
Încarcă...