RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

  

Specialiştii spun că oamenii legii pot face greşeli de formă, la întocmirea procesului verbal, şi greşeli de fond, în aprecierea stării de fapt. Greşeli la întocmirea procesului verbal „Greşelile de formă nu sunt foarte des întâlnite pentru că în ultima vreme şi organele de constatare s-au confruntat probabil cu foarte multe plângeri contravenţionale din partea petenţilor care au fost câştigate şi au o pregătire din ce în ce mai bună şi se respectă legea. Multe greşeli, din ce am avut eu în practică, au fost legate de dată, chiar de minut, pentru că se întocmeşte de exemplu procesul verbal în data de astăzi la ora 12:00 şi se stipulează că a fost săvârşită fapta la ora 12:00

Nu poţi la aceeaşi oră şi să întocmeşti procesul verbal şi să constaţi că s-a întâmplat o contravenţie. Noi în apărarea petenţilor mergem de multe ori pe faptul că ora de întocmire a procesului verbal şi ora de săvârşire a contravenţiei sunt despărţite de câteva minute, şi atunci merg în faţa judecătorului şi îi spun că agentul a constatat o faptă dar nu putea să-l identifice pe petent, să se uite dacă într-adevăr s-a săvârşit acea contravenţie şi să analizeze contextul în general în intervalul de timp respectiv şi atunci mergem pe un fel de circumstanţiere, instanţele de multe ori transformă sancţiunile în avertisment.

Este obligatorie semnătura pe procesul verbal a agentului constatator, indicarea exactă a datei şi a orei săvârşirii faptei, indicarea datelor de identificare ale contravenientului, acestea atrag nulitatea absolută. Am avut un caz în urmă cu câţiva ani cu un petent care într-adevăr a greşit, a mers cu o viteză foarte mare pe autostradă, însă agentul constatator a scris luna august în loc de luna septembrie, apărarea noastră a fost da, am mers tare, dar nu cu o lună înainte, şi acesta a fost un motiv de nulitate absolută. Mai sunt şi alte elemente care atrag nulitatea relativă doar în măsura în care dovedeşti că ţi-au produs un prejudiciu care nu mai poate fi înlăturat decât prin anularea de către instanţă”, explică avocatul Ciprian Banea.

Sursa: Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

ATENTATELE din Paris: Bilanţul victimelor a ajuns la 132 de morţi, după decesul a trei răniţi

Redacția

Anunț Public

Redacția

Mărturii despre asasinarea profesorului Virgil Madgearu

Redacția
Încarcă...