NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie Național

Cum evităm înșelăciunile electronice prin promoții false

Promoțiile au apărut probabil de când comerțul, însă pentru majoritatea românilor, abia după 1989 acestea au intrat în viața de zi cu zi. Cui nu-i plac prețurile mai mici sau ofertele speciale? Comercianții se folosesc de acestea pentru a crește vânzările și pentru a-și fideliza clienții chiar dacă asta înseamnă că le scade temporar profitul. Iar printre cumpărători au apărut adevărați vânători de promoții și oferte speciale.

Este suficient să aruncăm un ochi asupra cataloagelor Kaufland pentru a observa că promoțiile și ofertele speciale ocupă un loc important în conținutul acestora, iar acest lucru se aplică și altor comercianți. Indiferent de catalogul pe care-l studiem pe un site dedicat cataloagelor online ale comercianților români – Kaufland, Lidl, Penny Market etc. –  putem observa o constantă: o multitudine de promoții, oferte speciale, programe de fidelitate, iar uneori chiar și concursuri. Acestea au devenit un factor extrem de important în strategia tuturor marilor lanțuri de magazine care luptă pentru preferințele clienților. Însă, în ultimul timp, deoarece tot mai multe persoane stau acasă și au mai mult timp liber la dispoziție, specialiștii avertizează că a luat amploare un fenomen la care cu toții ar trebui să fim foarte atenți. Consecințele dacă nu o facem pot fi destul de grave. 

Dacă ați primit în ultimul timp un mesaj nesolicitat din partea Kaufland, Lidl sau altă companie prin care vi se cerea să descărcați ceva pe telefon sau să oferiți informații confidențiale de tip bancar – atunci probabil că ați fost victima unei încercări de înșelăciune informatică, denumit de obicei phishing.

Practic, niște escroci încearcă să ne fure datele personale prefăcându-se că ar fi altcineva. În exemplele de mai sus, aceștia se prefac că ar fi comercianți de renume. Prin aspectul paginii sau al mesajului trimis, escrocii imită identitatea Kaufland sau Lidl. Scopul final? Să vă infecteze telefonul sau dispozitivul pe care îl folosiți și să vă fure informațiile bancare. Pe scurt: să vă ia banii.

  

Sursa: Pagina oficială de Facebook a Kaufland România

Forul oficial care se ocupă de acest tip de probleme este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, pe scurt, CERT-RO. Vă prezentăm mai jos recomandările acestora pentru a vă ajuta să evitați să cădeți victimă înșelăciunilor electronice:

  • Dacă o companie vă solicită informații personale prin SMS sau prin apel telefonic, este mai bine să fiți prevăzător. Ce să faceți: verificați dacă mesajul / apelul este legitim prin apelarea directă a companiei la numărul lor oficial.
  • Asigurați-vă că aveți o conexiune securizată prin HTTPS, ceea ce puteți verifica la începutul adresei URL, care ar trebui să fie https://
  • Nu faceți niciodată clic pe un link / o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul, pentru că de multe ori aceasta vine de la un domeniu fără legătură cu compania (@gmail.com,  @domeniu.edu ș.a.m.d.)
  • Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale, greșeli de ortografie sau imagini care se văd prost – adică cu rezoluție mică.
  • Dacă puteți, instalați o soluție antivirus, de multe ori, acesta vă va alerta dacă apar activități suspicioase.

Suplimentar față de aceste măsuri care poate că sunt prea tehnice pentru multe persoane, este bine pur și simplu să nu acceptați să oferiți niciun fel de date personale unui necunoscut, indiferent ce ar spune acesta despre identitatea sa. Toate promoțiile și ofertele speciale se află pe paginile oficiale ale companiilor, iar dacă este vorba despre un concurs – rețineți că dacă nu ați participat la un concurs, sunt șanse aproape zero să fiți câștigătorul unui concurs. 

Nu ar trebui să aveți vreo reținere de la a suna la numărul oficial al companiilor care vă „contactează” neașteptat. Dacă ați câștigat la un concurs sau dacă într-adevăr există o promoție de nerefuzat, informațiile despre aceasta ar trebui să fie disponibile public. 

Educație este importantă, așa că o metodă simplă să vă familiarizați cu ofertele speciale și cu promoțiile comercianților este să studiați cataloagele lor oficiale. Acest lucru obișnuia să fie complicat, însă în ziua de azi există siteuri internaționale serioase dedicate cataloagelor, precum Kimbino. Aici puteți răsfoi zeci de cataloage, astfel încât să nu ratați nicio promoție, să fiți bine informat și, așadar, protejat.

Advertisements

Related posts

Copil căzut în gol de la 10 metri. Tragedie evitată datorită sacilor de gunoi

Redacția

Marcaje speciale pe sicriele în care sunt îngropate victimele COVID-19

Redacția

Saci de gunoaie, chiar pe malul apei, pe brațul Sulina. Ministrul Mediului: De lene, mulți preferă să-i arunce direct din barcă

Redacția
Încarcă...