RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cum au ajuns telescoapele în spațiu și care este, de fapt, scopul acestor mașinării uimitoare?

Dacă ați fost vreodată uimit de o imagine din spațiul cosmic, este foarte probabil ca aceasta să fi fost realizată de o navă spațială.

Totuși, dacă vorbim despre planetele din Sistemul Solar, nu este ceva neobișnuit, pentru că sondele transmit imagini spectaculoase încă din anii 1960. Dar cum rămâne cu nebuloasele, roiurile de stele și galaxiile care se află mult mai departe?

Pentru astrofotografia uimitoare, nimic nu poate întrece Telescopul Spațial Hubble al NASA sau noul său succesor uriaș, Telescopul Spațial James Webb (JWST). Acestea sunt numite telescoape spațiale nu doar pentru că observă spațiul, ci și pentru că sunt amplasate în spațiu.

Telescopul Hubble, de neîntrecut

  

JWST, de exemplu, se află la o distanță de aproximativ 1,5 milioane de kilometri (930.000 mile) – de aproximativ patru ori mai departe decât Luna. Cu alte cuvinte, JWST se află la o distanță de aproximativ cinci secunde-lumină de Pământ. Însă multe dintre galaxiile pe care le-a fotografiat se află la sute de milioane sau chiar miliarde de ani-lumină distanță.

În mod clar, motivul pentru care JWST – și Hubble, înainte de el – a fost amplasat în spațiu nu are nimic de-a face cu obținerea de fotografii spectaculoase.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Brăila: Adolescentă, căutată de poliţişti după ce a plecat de acasă, lăsând părinţilor un bilet

Redacția

Aflat la Bucha, Antonio Guterres cere Moscovei să coopereze cu Curtea Penală Internațională

Redacția

Press report: ​​O firmă din România și-a luat înapoi asfaltul turnat pe o stradă. Armata Română și „rezerva” ei de putinism și conspirație. Familie de milionari din Iași, încolțită de ANAF pentru venituri nejustificate. Prețul energiei închide hotelurile din Bihor

Redacția
Încarcă...