RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Cum a reuşit o studentă din Pașcani restanţieră la Economie să ţepuiască de 80.000 de euro trei absolvenţi de Drept, doi avocaţi şi un notar din Iaşi

O tânără de 21 de ani din Pașcani a reuşit să profite de neglijenţa unor persoane cu studii juridice, de la care a obţinut în mod fraudulos peste 80.000 de euro.

 

Delia Timofte, o studentă de 21 de ani, a iscat un război în instanţă între doi avocaţi şi un notar din municipiu. Avocaţii Ionuţ Samoilă şi Andreea Delia Navrotescu, soţ şi soţie, l-au chemat în judecată zilele trecute pe notarul Ionuţ Răzvan Costin, cerând de la acesta daune materiale de 40.000 de euro şi daune morale de 150.000 de lei.

Problema dintre cei doi soţi avocaţi şi notarul din Iaşi a fost generată de tânara Delia Timofte, care a reuşit, timp de câteva zile, să se dea drept adevărata proprietară a două apartamente. Primii păcăliţi au fost cei doi avocaţi şi un apropiat de-al lor, care au achitat 80.000 de euro pentru două apartamente. Ulterior, studenta a mers cu minciuna mai departe şi în faţa notarului Ionuţ Costin. Escrocheria a fost atât de bine pusă la punct, încât notarul public nici nu a mai verificat în baza de date a Poliţiei identitatea tinerei, considerând că aceasta este de bună-credinţă.

Filmul complet al escrocheriei

  

Cererea de chemare în judecată adresată de avocaţi împotriva notarului public din Iaşi are la bază o înşelăciune petrecută în primăvara anului 2011. Atunci, Delia Timofte, în complicitate cu alţi trei bărbaţi din Iași , au intrat prin efracţie într-un apartament din Iaşi, acolo unde au găsit actele de proprietate ale imobilului, precum şi datele de identificare ale adevăratei proprietare. Tot în apartamentul spart, hoţii au găsit şi actele unui alt imobil aparţinând aceleeaşi persoane, o femeie plecată de mai mult timp în străinătate.

După ce au pus mâna pe actele apartamentelor şi pe datele de identificare ale proprietarei, escrocii au pus în aplicare planul. Unul dintre ei a falsificat un act de identitate pe care a pus poza Deliei Timofte şi datele de identificare ale proprietarei, Ana Maria Olaru Giordano. Un alt bărbat l-a contactat ulterior pe avocatul Ionuţ Samoilă, căruia i-a spus că îl poate pune în legătură cu o proprietară dispusă să renunţe la două apartamente la preţuri sub cele ale pieţei.

Avocatul şi un apropiat al său, Daniel Cojocariu, au mers ulterior şi au văzut locuinţele, căzând de acord asupra tranzacţiei. Având cheiile furate anterior, Delia Timofte s-a comportat în timpul vizionării ca şi cum ar fi adevărata propietară. Ulterior, a urmat autentificarea la notar a înţelegerii dintre părţi.

Costul total al celor două apartamente s-a ridicat la peste 80.000 de euro. Jumătate plătită de familia celor doi avocaţi, iar jumătate de prietenul lor, Daniel Cojocariu. Delia Timofte a luat ulterior banii şi i-a împărţit cu complicii săi. Câteva zile mai târziu, totul a ieşit la iveală.

„Mergând la imobilul aflat în Piaţa Unirii, am găsit o doamnă care s-a recomandat a fi mama proprietarei şi care mi-a spus că fiica sa se află plecată în străinătate, că nu s-a mai întors de mult timp în ţară şi că nu a mandatat pe nimeni să vândă în numele ei nicio proprietate“, au precizat cei doi soţi avocaţi, în plângere. Aceştia dau vina acum pe notarul Ionuţ Costin, întrucât acesta nu a verificat identitatea Deliei Timofte în momentul în care cele două părţi au parafat tranzacţiile.

Studenta a fost condamnată

„Din cauza neglijenţei notarului public care a autentificat actele notariale, neidentificând părţile corespunzător şi prin toate mijloacele pe care le avea la dispoziţie, am pierdut suma avansată ca preţ al imobilelor“, se arată în plângerea celor doi soţi. În situaţii de acest gen, notarul public are acces la baza de date a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unde poate verifica identitatea unei părţi care ajunge în faţa sa. Notarul Ionuţ Costin recunoaşte că nu a făcut acest lucru întrucât, spune el, nu i s-a părut nimic suspect.

„Cei implicaţi au venit la biroul meu şi s-au comportat ca fiind prieteni între ei. I-am întrebat pe cumpărători dacă au văzut apartamentele şi mi-au zis că da. Potrivit legii, notarul are obligaţia să verifice identitatea unei persoane în data de baze a Poliţiei doar dacă există suspiciuni. În acel caz, poza din fotografie a vânzătoarei coincidea cu cea a figurii tinerei“, a spus notarul Ionuţ Costin. Procesul prin care acestuia i se cer daune se află acum la Judecătoria Iaşi.

În paralel, Delia Timofte şi complicii ei au fost deja condamnaţi. Tânăra pășcăneancă, studentă la acea vreme la Facultatea de Economie, a fost condamnată la şase ani și șase luni de închisoare.

sursa adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Pășcăneancă amendată pentru evaziune fiscală

Redacția

Deşeuri provenite de la spălătorii auto din Târgu Frumos, abandonate în saci sub podul de la Blăgeşti

Ema Roman

Copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit 4 Paşcani, vizitați de polițiști

Teona Gherasim
Încarcă...