NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

CUTREMUR de 5,4 grade pe scara Richter, la ora 1:20. S-a simțit puternic la Iași

Un cutremur a avut loc la ora 1:20, fiind resimțit puternic și la Iași. Din fericire, a fost de scurta durată, dar a avut intensitate mare, de 5,4 grade pe scare Ricther. În următoarele secunde s-au mai resimțit două replici.

 

Potrivit Institutului Național de Fizică, seismul s-a produs la o adâncime de 97,5 de kilometri, în zona Vrancea, în apropiere de localitatea Nereju.

  

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite,  usgs.gov , susține că intensitatea a fost de 5,6 grade pe scara Richter.

În Iași, cutremurul a fost simțit din plin. Taximetriștii spuneau că li se părea că le “fuge spatele”, deși erau staționați. ”L-ai simțit? Unde erai?, asta se auzea în stații”, a povestit un ieșean care a simțit cutremurul când era într-un taxi.

Advertisements

  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis mai multe echipaje de pompieri, în mai multe zone ale oraşului, cu precădere în Centrul Vechi, acolo unde există peste 80 de clădiri cu risc seismic ridicat.

Cutremurul s-a produs la ora 1:20. Prima estimare a Institului pentru Fizica Pâmântului a fost de 6, apoi revizuită apoi la 5,4 – o procedură uzuală în cazul magnitudinii de moment.

Seismul s-a produs la o adâncime de 97 de kilometri. Unda de şoc s-a resimţit în multe regiuni ale ţării. În Bucureşti, oamenii au fost treziţi din somn şi au ieşit în stradă.

– Aţi simţit cutremurul?

– Din cauza asta sunt afară.

– Aţi ieşit de frică?

– Vai, Doamne! Un scârţâit de… Două au fost, unul după altul.

– Două replici?

– Nu. A fost primul mai uşor şi apoi al doilea.

Cutremurul s-a resimţit puternic la etajele superioare.

– A început cutremurul foarte puternic. M-am speriat şi eu şi mama. Ne-am pus în pragul uşii şi cam atât poţi să faci la etajul zece pentru că se simte foarte foarte rău faţă de sol.

Pompierii din Bucureşti au intrat în alertă şi au decis să facă un control în cea mai vulnerabilă zonă a Capitalei: Centrul Vechi.

„Nu au fost raportate evenimente la 112 aşa cum a fost la precedentul cutremur. În zona centrului istoric avem un echipaj care a verificat străzile pentru a identifica eventuale clădiri care au probleme. Nu avem nicio situație de urgență raporată”, a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

„M-a trezit din somn, a fost un cutremur important. Un 5 sau 5,4 ar fi magnitudinea reală. Aceste cutremure de 5, 5 şi ceva intră in normalitate. Constat că prognoza de lungă durată sunt respectate. Vrancea e vrancea, este o zonă seismică de mare adâncime si se manifestă altfel. Este o replică acum. Sunt conectat cu institutul, tot timpul. Dacă cutremurul ar fi fost la sibiu sau făgăraş – 10-20 de kilometri – efectele ar fi fost importante”, a spus Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP.

Cutremurul produs în această dimineaţă, în judeţul Vrancea, a fost resimţit în aproape toată ţara. Mai multe persoane s-au speriat şi au ieşit din casă.

„Ca urmare a seismului produs în această dimineață, în dispeceratul ISU Iași nu au fost înregistrate apeluri prin care să fie sesizate eventuale efecte ale acestui seism”, a declarat Silvia Bolohan, purtător de cuvânt ISU Iași.

Advertisements

Nici Palatul Braustein, una dintre cele mai vulnerabile clădiri din Iași, nu a avut de suferit în urma cutremurului de 5,4 grade pe Richter.

Sursa: digi24.ro

 

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Povestea lui Celine Dion: cum a ajuns regina muzicii pop și ce încercări i-a scos viața în cale

Redacția

Festivitate de premiere a cadrelor didactice pensionate în 2016, membre ale Sindicatului Învățământ „Spiru Haret”

Ema Roman

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site