RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cum a devenit omul care ”nu se pricepea la nimic” cel mai tânăr conducător politic din Europa

La trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a unui cancer galopant, Nicolae Ceauşescu devine prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român (PMR), fiind de altfel singurul candidat anunţat.

 

Alegerea lui a avut loc la plenara solemnă din 22 martie 1965 a CC al PMR, Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri. La 47 de ani, Nicolae Ceauşescu devenea cel mai tânăr conducător politic din Europa.

  

Fostul cizmar Nicolae Ceauşescu, născut într-o familie de ţărani şi devenit omul din eşalonul doi al liderilor PMR, nu era nici pe departe succesorul pe care şi l-ar fi dorit Dej la şefia ţării. Printre principalii candidaţi era Ion Gheorghe Maurer.

Prim-ministrul Gheorghe Maurer a refuzat, însă, să preia funcţia de prim-secretar încă de când Dej era în viaţă şi îi ceruse acest lucru. A refuzat pe motiv că are origini germane, şi nu româneşti, şi e intelectual, iar un partid muncitoresc trebuia să fie condus de un muncitor. El a fost, însă, omul-cheie care l-a impus pe Nicolae Ceauşescu la conducerea ţării, deşi nu avea o părere tocmai bună despre el.

“Îl aducem pe Ceauşescu la guvern şi-i dăm un minister, poate chiar Ministerul Agriculturii, ca să înveţe ceva. Nu se pricepe la nimic”, i-a spus Gheorghe Maurer vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri, Alexandru Bârlădeanu, cu puţin timp înainte de moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Cu doi ani înainte, Nicolae Ceauşescu îl înfruntase pe Nikita Hruşciov, liderul de la Kremlin. În pline tensiuni între România şi URSS, Nikita Hruşciov a criticat în iunie 1962, în public, chiar la Bucureşti, întreaga conducere PMR. Deranjat de acest lucru, Gheorghe Maurer s-a plâns celorlalţi fruntaşi ai partidului. Un an mai târziu, în timpul întâlnirii româno-sovietice la nivel înalt de la Scroviştea, din 24-25 iunie 1963, Hruşciov l-a atacat direct pe prim-ministrul Gheorghe Maurer pentru că îndrăznise să comenteze criticile aduse conducerii PMR. Prezent la întâlnire, Nicolae Ceauşescu a fost singurul care i-a luat apărarea lui Maurer. “Cu excepţia lui Ceauşescu. Care a replicat: «Nu-i adevărat!» A spus că nu-i adevărat că eu îl criticasem pe Hruşciov. Adică a minţit. Dar a avut îndrăzneala să spună ceva în faţa lui Hruşciov în timp ce ceilalţi tăceau cu toţii (…) Am socotit atunci că singurul care a avut curaj să dea replică unui conducător sovietic este Ceauşescu. Chiar dacă a minţit, a spus ceva. Pe când ceilalţi, nimic. Nici minciună, nici adevăr”, mărturisea Maurer.

Văzut ca “omul lui Dej”, Maurer se identificase cu politica de independenţă şi cu ieşirea de sub controlul Moscovei, iar dacă această politică iniţiată de Dej nu era continuată, cariera lui se încheia. “(Gestul pe care l-a făcut în faţa lui Hruşciov n.r.) m-a făcut să-l socotesc pe Ceauşescu un posibil conducător al României, cu o poziţie destul de puternică împotriva ruşilor”, mai spunea Maurer după 1989. Gheorghe Maurer credea că îl va putea domina pe Nicolae Ceauşescu şi astfel l-a sprijinit  împotriva prim-vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri, Gheorghe Apostol, care pretindea că Gheorghiu-Dej l-a nominalizat direct la succesiune.

Folosindu-se de rivalităţile din Biroul Politic, Maurer l-a impus astfel succesor pe Ceauşescu, cu sprijinul lui Emil Bodnăraş, unul dintre cei mai influenţi membri în Biroul Politic, în detrimentul altor doi candidaţi: Gheorghe Apostol şi Alexandru Drăghici, viceprim-ministru.

 

 Sursa: descopera.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

MITING SPONTAN la Chişinău, în favoarea unirii Republicii Moldova cu România

Redacția

De ce e doar un mit faptul că cei mici pot face scolioză din cauza ghiozdanului. Ce boală îi vânează, de fapt, pe copii

Redacția

Senatorii au aprobat legea care iti permite sa retragi bani din POS-ul magazinelor. Cum functioneaza sistemul “cash back”

Redacția
Încarcă...