NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Criză mare de educatori şi învăţători calificaţi în judeţ. Ce soluţie a găsit IŞJ

Deficitul creează probleme majore mai ales în mediul rural u există deficit la profesori pentru materiile de bază. Inspectoratul Şcolar a găsit însă o soluţie pentru moment, şi anume încadrarea în regim de plata cu ora a cadrelor pensionate.

O problemă împortantă cu care se confruntă sistemul educaţional ieşean este lipsa dascălilor pe nivelul preşcolar şi primar, în special în mediul rural. Educatorii şi învăţătorii cu calificare sunt prea puţini pentru cele aproximativ 3.000 de grupe şi clase de copii din judeţ, din care 1.000 sunt în mediul urban şi 2.000 în mediul rural. Pentru cei 64.416 copii de grădiniţă, clasă pregătitoare şi clasele I-IV este în sistem un număr insuficient de cadre didactice, clase întregi rămânând chiar şi fără personal didactic calificat sau necalificat. În aceste condiţii, există situaţii în care un învăţător este nevoit să meargă la două şcoli zilnic, în program de dimineaţă şi după-amiază. „În mediul rural există un deficit de personal didactic calificat la disciplinele învăţător, educator, profesor de limba engleză şi limba franceză. Avem aici un număr de 98 de suplinitori necalificaţi, fără studii superioare corespunzătoare postului. De regulă aceşti dascăli sunt localnici în comunele aflate la distanţă mare de oraşe şi cu o infrastructură deficitară“, a declarat Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aceşti dascăli sunt angajaţi deoarece acceptă salarizarea, în condiţiile în care nu trebuie să suporte cheltuielile de navetă. O parte dintre aceşti suplinitori necalificaţi, 52 la număr, au studii superioare în alte domenii.

Şi matematica a rămas fără profesori

Faţă de anul trecut, când acest deficit era doar pe aceste patru posturi, anul acesta a mai apărut o problemă la disciplina matematică. Nici aici nu se găsesc profesori calificaţi care să facă naveta, deşi matematica este probă la toate examanele naţionale iar copiii au nevoie de o pregătire conform programei şi standardelor metodologice. Locurile în care sunt cei mai mulţi dascăli suplinitori necalificaţi sunt comunele Plugari, Andrieşeni, Mădârjac, Dagîţa, Şipote Sireţel, dar şi alte sate amplasate în zone greu accesibile, cu drumuri rele şi unde nu prea există mijloace de transport în comun. Inspectoratul Şcolar a găsit însă o soluţie pentru moment, şi anume încadrarea în regim de plata cu ora a cadrelor pensionate. Astfel, deşi au lucrat o viaţă cu copiii, un număr de 94 de educatori, învăţători şi profesori s-au întors anul acesta la catedră. Pe lângă aceştia mai există şi 44 de cadre asociate. În acest an şcolar, în judeţul Iaşi sunt 9.080 de cadre didactice, din care 5.044 în mediul urban şi 4.037 în mediul rural. Se poate observa că, la un număr mai mic de elevi, în mediul urban sunt mai mulţi dascăli, iar la un număr mult mai mare de elevi, în mediul rural sunt mai puţini, diferenţa dintre numărul de cadre de la ţară şi cel de la oraş fiind de 1.000.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Cât îi poate costa pe părinți o lună de scenariu roșu

Redacția

30 de elevi de la Colegiul „Sadoveanu” vor face un stagiu de voluntariat la Spitalul Municipal Pașcani

Redacția

Două profesoare din Pașcani, cât și un cadru didactic din Valea Seacă, se numără printre membrii care fac parte din conducerea USLIP Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site