NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Costel Alexe: Cod roșu de incompetență la Iași – Maricel Popa, calamitatea administrativă din fruntea județului

Se împlinesc curând 2 ani de când Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iasi, îi face o concurență serioasă celebrului leneș din opera lui Ion Creangă – “Povestea unui om leneș”.

 

  

Deși i-am atras atenția public în nenumărate rânduri că există fonduri guvernamentale, deși i-am pus la dispoziție cadrul legislativ, deși i-am arătat pârghiile necesare, deși statul român pune dispoziția autorităților locale peste 25 de milioane de lei anual, domnul Maricel Popa lenevește pe scaunul din Consiliul Județean și nu binevoiește să respecte legea și să ceară fonduri pentru reconsolidarea clădirilor cu risc seismic! Clădiri care zilnic sunt un pericol public atât pentru locatari, cât și pentru trecători, participanți la traffic și turiști!

Am făcut demersuri pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale pe parcursul anului anului 2017 și am aflat cu stupoare că județe precum Tulcea sau Covasna au primit sume considerabile, Bucureștiul a primit aproape 80% din fondurile allocate, dar Iașul nu primit fonduri deoarece “Consiliul Judetean Iași nu a transmis instituției noastre, potrivit legii, propunerile cu clădirile de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, în vederea includerii acestora în programul de acțiuni pe anul 2018 privind proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic”.

Am fost învățat că dacă vrei, poți și din februarie am reluat drumurile la Ministerul Dezvoltării și nu vă imaginați cât de greu ți se deschid ușile când ești parlamentar al opoziției. Și am reușit să găsesc deschidere și sprijin din partea autorităților centrale pentru a prinde Iașul în finanțarea lucrărilor pentru reconsolidarea clădirilor cu risc seismic.

Chiar dacă suntem în luna aprilie, sunt foarte mari șanse să fie alocate fonduri pentru proiectare inclusiv pe anul în curs! Singura condiție? Domnul Maricel Popa, președintele în exercițiu al Consiliului Județean Iași trebuie să facă o cerere, o solicitare, căci nimeni nu îți bagă bani în buzunar fără să îi ceri!

Iașul este în zona de risc crescut în caz de seism, Iașul are numeroase clădiri vechi, clădiri care au rezistat cutremurelor anterioare, dar care fără o reconsolidare urgentă se vor prăbuși la primul cutremur major și multe din ele vor lua istoria ce o poartă de 100-200 de ani! Totodată, conform datelor furnizate de Primăria Municipiului Iași, sunt peste 400 de imobile cu risc seismic I, fără a fi radiografiate toate imobilele din Iași și trebuie ținut cont că ultima reactualizare a fost acum 10 ani, perioadă în care procesul de degradare a continuat!

Închei prin a-i comunica public domnului Maricel Popa ceea ce l-am mai rugat și în februarie: să iasă din lehamitea caracteristică și să facă un drum până la Ministerul Dezvoltării, acolo unde există fonduri atât pentru proiectare cât și pentru execuție de lucrări de reconsolidare.

Cadrul legal: „Conform OG nr.20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr 806/2013 şi prin Normele metodologice de aplicare a O.G. nr.20/1994 aprobată prin H.G. nr 1364/2001, clădirile de locuit multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, se includ în programe anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare. Programele anuale se elaborează de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice, în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Dupa ce si-a dat demisia, Ionita vrea sa revina in fruntea PDL

Redacția

Pantazi schimbă viceprimarul, în caz de victorie! Mutare pe viitoarea listă pentru CL

Marius Parteni

Următorul pe lista PP DD Pașcani refuză Consiliul Local

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site