RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Comisia Europeană: România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

Monede-bancnota-euro, Foto: Dreamstime.com

Monede-bancnota-euro, Foto: Dreamstime.com

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, spune Comisia Europeană, în urma unei evaluări a progreselor făcute de țara noastră în direcția aderării la zona euro.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul său de convergență, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.

  

În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite şi „criteriile de la Maastricht”.

Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

„Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro”, afirmă Comisia Europeană în raportul publicat miercuri.

De ce nu îndeplinește România condițiile de a trece la euro

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Iohannis le reproșează profesorilor aflați în grevă că nu au „observat nici măcar marginal” că au fost adoptate noile legi ale educației

Redacția

Premierul Poloniei condamnă atacul din Rusia dar speră ca tragedia „să nu servească nimănui ca pretext pentru o escaladare a violenței”

Redacția

LIVE Război în Ucraina, ziua 246: Zelenski spune că rușii atacă nebunește două orașe din Donbas / Contraofensiva din Herson, mai dificilă din cauza vremii / Optimism privind prelungirea acordului de export al cerealelor ucrainene

Redacția
Încarcă...