RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Codul fiscal se modifica. Fiscul poate folosi ca probe inregistrarile audio-video

Contribuabilii romani, persoane fizice sau juridice, sunt pusi din nou in fata unui VAL de modificari fiscale extrem de importante.

In Monitorul oficial de vineri 28 februarie 2014, a fost publicata OUG cu privire la modificarea Codului fiscal, a Codului de procedura fiscala si a altor acte normative.

Documentul merita incadrat in categoria celor importante, deoarece se reduc dobazile de intarziere, se abroga obligatia certificarii declaratiilor anuale de impozit pe profit sau a altor declaratii anuale, lasandu-se aceasta certificare la optiunea facultativa a contribuabilului, potrivit Hotnews.ro.

  

Se majoreaza valoarea sumei TVA aprobata la rambursare fara control de fond, sub rezerva verificarii ulterioare. Ordonanta este mult mai vast, modificandu-se si procedura privind accesul la profesia de consultant fiscal, procedura esalonarii la plata a creantelor bugetare si alte prevederi similare.

Se modifica art. 49 din Codul de procedura fiscala, ce enumera mijloacele de proba. Autoritatile fiscale pot utiliza ca mijloace de proba orice element ce dovedeste constatarea unei stari fiscale, inclusiv datele stocate pe servere, mediu on-line, insa pot fi utilizate si inregistrari audio-video.

La limita, am putea spune  ca ANAF isi face “big-brother”, insa situatia este serioasa, fiind prevazuta de Codul de procedura fiscala.

Desigur, autoritatile fiscale pot sa utilizeze in continuare proceduri ce constau in solicitarea de informatii, solicitarea de expertize, folosirea de inscrisuri, cercetari la fata locului, controale curente, operative si inopinate.

Un lucru foarte bun pentru contribuabil este scaderea dobanzilor de intarziere la nivelul de 0,3% pentru fiecare zi de intarziere de la nivelul de 0,4%.

Daca un contribuabil a achitat impozite si taxe in baza unui act administrativ fiscal, iar ulterior s-a demonstrat ca actul administrativ fiscal a fost eronat si s-a anulat, atunci contribuabilul are dreptul la dobanzi de intarziere de la data platii sumelor solicitate prin actul administrativ fiscal si pana la data restituirii sau compensarii sumelor.

O situatie foarte interesanta pe care o regasim in viata de zi cu zi cu privire la poprirea conturilor bancare este noua procedura de poprire a conturilor bancare.

Poprirea conturilor bancare nu se mai poate face decat dupa 30 de zile de la emiterea somatiei. In practica, situatia este inversa in marea majoritate a cazurilor, intai se blocheaza conturile si apoi se emit somatiile.

sursa Hotnews.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Ministerul Transporturilor cere la rectificare o suplimentare de 2,9 miliarde de lei pentru căi ferate, drumuri și investiții în companiile subordonate

Redacția

Interviu: Sisteme de încălzire cu infraroșii. Acum şi în Pașcani

Redacția

Galerie comercială lângă Kaufland Paşcani! Mai mulţi retaileri au închiriat deja spaţii

Ema Roman
Încarcă...