NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cifră de infarct: 100.000 de maidanezi în județ

Problema cainilor vagabonzi din judet, cautata de medici veterinari din toata Europa. Acestia participa, timp de 4 zile, la seminarii organizate in orasul Iasi.

Cu aceasta ocazie s-a discutat si despre faptul ca in judetul nostru sunt aproape 100.000 de maidanezi, iar dintre acestia doar 20.000 sunt identificati si inscrisi in baza de date.

Medici din toata Europa, reprezentanti de ONG-uri dar si ai Autoritatilor Nationale a Directiilor Sanitar -Veterinare participa la seminarii organizate la Iasi,subiectul principal fiind legat de identificarea de solutii pentru rezolvarea cainilor fara stapan.

  

“Avem o problema cu cainii si in municpiu. Incercam sa rezolvam impreuna ca autoritatile locale, cu ONG-urile, cu proprietarii de caini in primul rand sa ii facem sa constientizeze asupra necesitatii si identificarilor cainilor, a sterilizarii celor care nu sunt din rase”, a declarat Bogdan Novenschi, presedinte al Patronatului Medicilor Veterinari Privati.

Potrivit specialistilor, principala cauza a numarului foarte mare de caini fara stapan este abandonul. Pentru a stopa aceasta problema, medicii veterinari vor sa-i determine pe proprietari sa constientizeze ca aruncarea pe strada a puilor nu este o solutie.

“Se incearca a se gasi solutii pentru identificarea cainilor fara stapan, pentru sterilizarea lor. Pana la urma se va ajunge la o intelegere comuna ce sa va intampla cu patrupedele dupa ce au intrat in padoc. Din punctul meu de vedere este o intalnire benefica si sper ca se vor rezolva problemele pe care le avem cu cainii fara stapan”, a spus Ioan Vasile Gaboran, director executiv adjunct DSV Iasi.

Dupa seminar, veterinarii veniti din mai multe tari ale Europei au facut o vizita la padocul de animale din Tomesti. Acesta este considerat un adapost model, lucru deloc de mirare tinand cont cati bani s-au investit in el si cat au durat lucrarile. In plus, au fost facute si pregatiri: de exemplu, in nicio cusca nu erau mai mult de doi caini, exceptie facand cele in care erau pui, in conditiile in care, in mod obisnuit, sunt puse la un loc mult mai multe animale.

“Intr-adevar la Iasi este unul dintre cele mai moderne adaposturi de animale din Romania. Dar ca sa aduci la Iasi o delegatie straina si sa prezenti drept un adapost normal in Romania este o manipulare urata de fapt la ceea ce se intampla aici. Pentru ca putem merge la Bacau sau in apropiere si putem sa vedem niste conditii extrem de nelegale. S-a luat decizia de a se veni din Bucuresti, acolo unde exista o mare nemultumire in modul in care sunt tratate animalele”, a spus Claudiu Dumitriu, vicepresedinte Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor.

Intalnirea medicilor veterinari continua pana vineri, 6 iunie, cand in aceste zile va avea loc si Adunarea Generala a Medicilor Veterinari din Romania.

sursa topiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

După 6 ani de aşteptare,Moldova are din nou elicopter SMURD

Redacția

Ghișeu suplimentar la Serviciul Taxe și Impozite Locale

Oana Cordoneanu

Taxă de salubrizare pentru pășcănenii care nu încheie contracte. Angajații societății trec la întocmirea listelor celor care se sustrag

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site