RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

“Un centru de recoltare de sânge în Paşcani nu este oportun!” Soluţia propusă de un medic specialist ATI!

Pe fondul discuţiilor despre oportunitatea înfiinţării unui centru de recoltare a sângelui la Paşcani, unul dintre medicii anestezişti de la Spitalul Municipal de Urgenţă, îşi face publică opinia.

 

Este vorba despre Vladimir Ungureanu, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta nu consideră oportun un centru fix în Paşcani, dar susţine varianta unei caravane mobile care să poposească lunar la noi în oraş. 

  

“Un centru de recoltare în Paşcani, consider că nu este oportun. Nu poţi să faci un centru la o populaţie de 35.000 de locuitori, dintre care copii, bătrâni şi bolnavi. Nu este util să ţii atâta aparatură pentru asta”, a declarat Vladimir Ungureanu, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă. 

Doctorul Vladimir Ungureanu, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă dezaprobă ideea de a înfiinţa la Paşcani un centru fix de recoltare sau de transfuzie a sângelui, dar este de acord cu altă variantă.

Acesta spune că Paşcaniul ar putea lua exemplul altor oraşe, unde, lunar, o echipă mobilă cu medici şi asistenţi, merge în mijlocul cetăţenilor care vor să doneze sânge. Un fel de Ziua Donatorului, promovată pe plan local, şi susţinută de către reprezentanţii Primăriei care trebuie să stimuleze oamenii să doneze.

“Să vină o echipă mobilă de recoltare cum se întâmplă în alte judeţe.  O dată pe lună, este o echipă mobilă care vine la Roman, la Târgu Neamţ, la Bicaz, la Roman. Se anunţă Ziua Donatorului, vine echipa de la centru şi recoltează sângele, îl validează şi noi îl primim validat”, mai spune medicul.

Medicul anestezist recomandă celor care nu sunt în domeniu, să nu îşi dea cu părerea pe acest subiect. De asemenea, acesta a transmis că politica nu trebuie încurcată cu medicina.

“Şi-au dat cu părerea oameni care nu sunt în domeniu. O transfuzie poate fi comparată cu un transplat de organ. Nu este de aceeaşi complexitate, dar e cam la acelaşi nivel. Să  nu încurcăm politicul cu medicina, şi să ne dăm cu părerea. Câteodată politicul nu este binevenit în astfel de locuri”, a precizat medicul anestezist.

Vladimir Ungureanu de la Spitalul Municipal laudă instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi spune că aceasta a evoluat foarte mult în ultimii ani, lucru pe care comunitatea ar trebui să îl preţuiască.  Medicul îşi aminteşte că au mai fost discuţii despre înfiinţarea unui centru de recoltare de sânge la Spitalul CF, cu ani în urmă, demers pe care  Ministerul Sănătăţii nu l-a aprobat.

“Să nu dăm cu noroi în oamenii care au muncit şi au făcut acest spital. Să ne aducem aminte cum era acest spital în urmă cu 14, 15 ani, şi cum este acum. Multe spitale şi-ar dori să aibă un aşa manager ca al nostru. S-a mai încercat asta cu înfiinţarea unui centru de recoltare la Spitalul Cf în urmă cu câţiva ani în urmă, dar a rămas aşa. Ministerul Sănătăţii nu a aprobat”, spune Vladimir Ungureanu. 

În încheiere, specialistul ATI a declarat că Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani nu se confruntă, nici pe departe, cu o criză de sânge, dar asta nu înseamnă că situaţia nu ar putea fi mai bună de atât.

“Nu putem spune că nu avem sânge, dar putem spune că nu este îndestulător. Un pacient cu hemoragie vine în urgenţă, nu vine cu programare, ca să ştim de cât sânge este nevoie”, a conchis medicul Ungureanu.

Menţionăm faptul că discuţiile pe marginea acestui subiect au apărut ca urmare a unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierul local de la PMP, Sorin Olariu. 

Related posts

În ultimele două zile, niciun deces provocat de COVID la Iaşi. 73.000 de persoane vaccinate

Redacția

România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova

Redacția

Epidemie de scarlatină la o şcoală orăşenească. Părinții reclamă mizeria din clase

Redacția
Încarcă...