Tătăruşi este o localitate situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Iaşi, care a devenit cunoscută sub supranumele de “Bucovina mică”.
Devenită Unitate Administrativ-Teritorială în 1864, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, localitatea ieşeană Tătăruşi este atestată documentar încă de la 1398, fiind una dintre cele mai vechi aşezări din Moldova. Situată într-o zonă de şes şi având o populaţie de aproximativ 6.000 de locuitori, comuna Tătăruşi se evidenţiază printr-o particularitate mai puţin întâlnită printre localităţile din judeţul Iaşi. Jumătate din teritoriul administrativ al localităţii, peste 4.000 de hectare, este acoperit cu păduri de fag. De aici şi mândria localinicilor, care şi-au supranumit comuna “Bucovina mică”, pornind de la faptul că Bucovina înseamnă, în traducere, “Ţara Fagilor”. De altfel, pe poarta de intrare în localitate, sculptată în stil bucovinean, este scris “localitate cu aer proaspăt şi curat binecuvântată de bunul Dumnezeu!”. Frumoasa pădure de fagi este un habitat bine păstrat, conservat, considerat monument al naturii de interes national şi comunitar. De câţiva ani a fost recunoscută oficial drept rezervaţie naturală.
“Este o pădure de fag reprezentativă pentru Moldova, cu arbori de peste 120 de ani, înălţimi de 32-33 de metri şi diametre de 50 de centimetri, cu insule de Fagus taurica de peste 140 ani şi dimensiuni impresionante. Asociaţia dominantă este Carpino-Fagetum fagetosum tauricae (făget colinar) cu Fagus sylvatica şi Fagus taurica, în proporţie de 90-95%”, se arată în prezentarea rezervaţiei.
La capitolul faună, turistul se poate întâlni în pădure cu cerbi, mistreţi, vulpi sau pisici sălbătice. Au mai fost identificate mai multe specii de ciocănitoare, mierle, cuci, alte specii răpitoare.
“O legendă auzită în 1894 de la un bătrân de peste 100 de ani explică astfel denumirea satului: «De peste cinci – şase veacuri trăiau pe aici tătarii. Cei veniţi de peste munte (din Ardeal) i-au alungat pe tătari, nemairămânând decât o femeie care se căsători cu un rus, iar lor li s-a zis “tătăruşi”, fiindcă erau neam de tătari şi ruşi. Sămânţa lor s-a pierdut, dar numele satului a rămas Tătăruşi»”, se arată în prezentarea comunei de pe site-ul oficial.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}