NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Câți pensionari sunt de fapt în România. Acestea sunt datele oficiale

Câți pensionari sunt de fapt în România. În primul trimestru al acestui an, numărul mediu de pensionari s-a ridicat la 5,13 milioane persoane. Cifra este în scădere cu 7.000 de persoane faţă de trimestrul precedent. Informația a fost făcută publică de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pensia medie lunară a fost de 1.423 lei, în creṣtere cu 0,8% faṭă de trimestrul precedent. Această pensie este determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii.

În trimestrul I al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,133 milioane persoane. Cifra este mai mică cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,67 milioane persoane. Numărul este în creṣtere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.374 lei. Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,8% (comparativ cu 51,1% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%.

Câți pensionari sunt de fapt în România: Scădere cu aproape 50.000 față de primul trimestru din 2020

În primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 10.000 persoane.

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 16% şi respectiv cu 16,3%.

În primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creṣtere cu o mie persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stata crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,8% ṣi respectiv cu 0,1%.

Peste 90% din pensii sunt din asigurări sociale

În trimestrul I 2020, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,0%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial -au reprezentat 2,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent -indemnizaţie socială), în trimestrul I 2020, a fost de 966.400 persoane, din care: 803.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,2% din totalul pensionarilor din această categorie;  159.500 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,4% din totalul acestora; 3.300 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,9% din totalul acestei categorii.

BZI

loading...
Advertisements

Related posts

Bune maniere la masă, în era telefoanelor inteligente

Redacția

Slujba de Înviere, de Sfintele Paști. Preot: „Mă doare când Biserica e goală iar autobuzele sunt pline“

Redacția

INS: Peste 12 milioane de metri cubi de lemn s-au vândut într-un singur an în România

Redacția
Încarcă...