NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Catedrala din Pașcani cere timp și bani. Va fi una dintre cele mai mari din re­giunea Moldovei

Considerat unul dintre cele mai sărace municipii din regiunea Nord-Est, ros din toate părţile de şomaj şi recesiune, Paşcaniul s-ar putea lăuda, peste un an, cu una dintre cele mai mari şi frumoase biserici din Moldova.  

În timp ce mii de păşcăneni aleg calea străinătăţii, nemaiavând unde munci, Guvernul, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Paşcani au alocat peste un milion de euro pentru ridicarea Catedralei Pogorârea Sfântului Duh, un edificiu ce va concura serios chiar şi cu Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Va fi o biserică mai mare decât un bloc de 10 etaje, în faţa căreia clădirile instituţiilor publice din Paşcani vor părea adevărate „chichineţe“ . Dorinţa edililor de a avea un astfel de edificiu în centrul oraşului a fost însă aşa de mare încât, timp de 6 ani, din 2005 până în 2011, pe acest şantier s-a lucrat fără autorizaţii 

O investiţie bisericească trenează de zece ani într-unul dintre cele mai sărace municipii din regiunea Nord-Est. În municipiul Paşcani, în ultimii ani, tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, mulţi dintre ei preferând să plece în străinătate sau în oraşe mari din regiune. Autorităţile lo­cale, jude­ţene şi centrale inves­tesc sume consistente în acest oraş. Printre acestea, şi într-o catedrală ce va fi una dintre cele mai mari din re­giunea Moldovei. Mai înaltă de­cât un bloc de zece etaje, Catedrala Pogorârea Sfântului Duh va fi o clădire ce va face concurenţă chiar şi Catedralei Mitropolitane din Iaşi, urmând a fi doar cu 15 metri mai joasă decât clădirea-monument de la Iaşi, care are o înălţime de peste 52 de metri.

Se află în construcţie de un deceniu 

Construcţia catedralei a început în urmă cu 11 ani, majoritatea fondurilor folosite până acum fiind din bani publici. Primăria Paşcani, Consiliul Judeţean şi Guvernul României au „sponsorizat“ până acum Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care ridică acest edificiu prin intermediul Protopo­pia­tului Paşcani. În privinţa banilor veniţi de la nivel central, clericii au beneficiat în principal de sprijinul fostului parlamentar Neculai Răţoi, fost primar, creditat în mai multe articole din presa locală ca fiind cel care a făcut lobby la Bucureşti pentru acordarea de fonduri guvernamentale substanţiale.

Catedrala, ce se vrea a fi edificiul reprezentativ al municipiului Paşcani, este ridicat pe un teren de 3.000 de metri pătraţi, ce a fost oferit cu titlu gratuit de către municipalitate direct Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2011. Cedarea terenului s-a făcut după ce, timp de şase ani, biserica a fost ridicată pe un teren care nu le-a aparţinut clericilor. „Tere­nul în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi situat în municipiul Paş­cani, nr. 18, judeţul Iaşi, pe care se construieşte catedrala Pogo­rârea Sfântului Duh, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatul Paş­cani, transmiterea fără plată a dreptului de proprietate efectuându-se conform hotărârii Consiliu­lui Local al municipiului Paşcani nr. 63/30.06.2011“, au precizat repre­zentanţii Primăriei Paşcani. Ca urmare, nefiind în posesia terenului, reiese că aici, din 2005 până în 2011, s-a construit fără au­torizaţii legale, care în aceste condiţii nici nu pot fi eliberate.

Cei mai mulţi bani publici destinaţi catedralei au venit de la Gu­vernul României, care ne-a transmis oficial că a alocat, din momentul demarării lucrărilor şi până în prezent, suma totală de 2.710.000 de lei. Sume mai consistente au fost oferite în ani electorali, 2009 şi 2014: 560.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei. La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi ne-au menţionat că au alocat, până în prezent, 950.000 de lei pentru ridicarea Catedralei Pogorârea Sfântului Duh Paşcani. Deşi edificiul se ridică la câţiva metri de Primăria din localitate, autorităţile locale susţin că nu ştiu exact câţi bani au oferit până în prezent. „Suma alocată de la bugetul local pentru construcţia Catedralei Po­go­rârea Sfântului Duh, în perioada 2007-2015, este de 646.600 lei. Menţionăm că, potrivit normelor de arhivare, nu mai deţinem documentele anterioare datei de 1.01.2006“, ne-au transmis repre­zentanţii Primăriei. Într-un material de presă mai vechi se menţionează că, în 2005, Primăria Paşcani ar fi alocat 500.000 de lei pentru demararea lucrărilor la catedrală.

Inaugurarea, la anul 

Banii publici au fost completaţi cu donaţii de la enoriaşii din Paş­cani şi din satele arondate. Pavel Postolache, protopopul din Paş­cani, nu a putut să ne precizeze, ieri, care este suma totală care s-a investit până acum în Catedrala Pogorârea Sfântului Duh, sau câţi bani s-au strâns de la enoriaşi.  „Ide­ea acestei catedrale a venit odată cu amenajarea noului centru civic al municipiului Paşcani, unde s-a amenajat o nouă pri­mărie. Era un spaţiu viran, şi am spus că ar fi bun pentru o biserică reprezentativă. Acum suntem cu plăţile la zi, nu avem datorii. Sperăm că autorităţile locale ne vor mai aloca o sumă, pentru că anul ăsta nu ne-au dat nimic“, ne-a spus Postolache. Protopopul a mai arătat că în prezent se lucrează la cele trei turle ale catedralei, cea mai înaltă urmând a fi de 37 de metri. De altfel, Postolache spune că suprafaţa la sol a catedralei, fără altar, va fi de 600 de metri pătraţi. „Sperăm ca în vara viitoare să finalizăm turlele, dar şi să facem acoperişul bisericii. Şi tot înce­pând de vara viitoare să începem slujirea slujbelor religiose în spaţiul de la demisolul catedralei“, ne-a spus Postolache. 

Potrivit unui raport realizat de primărie, în 2014, populaţia mu­nicipiului Paşcani este într-un plin proces de îmbătrânire, cel puţin 6.000 de locuitori din acest oraş plecând la muncă în străinătate, din cauza sărăciei.  „Evoluţia econo­mică după 1990 este caracterizată de reducerea activităţii sau chiar desfiinţarea celor mai mari întreprinderi mari, care nu s-au adaptat economiei de piaţă, de apariţia unor noi societăţi mici şi mijlocii. Putem considera că dispariţia industriei republicane în munici­piul nostru a creat o serie de neajunsuri, ca reducerea locurilor de muncă şi, implicit, scăderea nivelului de trai al populaţiei“, se arată în respectivul studiu. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Furnizarea apei potabile este întreruptă în cartier Vatra, Pașcani

Redacția

Cea mai umilitoare achitare din istoria DNA Iaşi. Era vorba de dosarul cu cel mai mare prejudiciu!

Redacția

Maidanezii din Cristești, un pericol pentru localnici: Ce spune viceprimarul

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site